Hírzóna

A terrorveszély nem múlt el

A terrorveszély nem múlt el

2019. augusztus 11., vasárnap
A terrorveszély nem múlt el

Az Iszlám Állam felszámolásával a terrorveszély nem múlt el, sőt, azzal, hogy a szervezet katonáinak egy része visszatér Európába, még fokozódhat is - erről beszélt Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

Az Iszlám Állam az elmúlt években nem tipikus terrorszervezetként állami funkciókat is megpróbált ellátni, például ellenőrzést, szuverenitást gyakorolt adott területek fölött. Ennek az ISIS katonai megsemmisítésével ugyan vége, így viszont visszatérhetnek a hagyományos terrorszervezetek földalatti, illegalitásban végzett tevékenységéhez, ami világszerte akár növelheti is a terrorfenyegetettséget. Egy súlyos merénylethez elegendő tucatnyi elszánt ember és sok pénz - figyelmeztetett a szakember. Ráadásul Európa több országában érzékelhető a második generációs bevándorlók radikalizálódása - tette hozzá. Ezek a szervezetek hagyományosan emberrablásból, kábítószer- és fegyverkereskedelemből élnek, amihez az Iszlám Állam esetében még a bőkezű támogatók vagy éppen a terrorszervezet által megszállt területekről zsákmányolt műkincsek illegális kereskedelme is hozzájárul - mondta Gyarmati István.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.