Közélet

Olasz Anna: Jövőre meglesz a kvóta

Olasz Anna: Jövőre meglesz a kvóta

2019. július 15., hétfő
Olasz Anna: Jövőre meglesz a kvóta

Az olimpiai kvótáért szállt vízbe 10 kilométeren a szegedi Olasz Anna a vizes világbajnokságon. A kvóta nem jött össze, de ez nem jelenti azt, hogy lecsúszik az olimpiáról. A sportoló nem volt elkeseredve a verseny után.

Olasz Anna "furcsa viszonyban" van az olimpiai kvótával. A szegedi hosszútávúszónak pályafutása során három alkalommal volt lehetősége a kvótaszerzésre, de eddig csak egyszer állhatott rajthoz olimpián. Az esélye most is megmaradt a jövő évi tokiói játékokra.

London egy helyen múlt

Először a londoni ötkarikás játékokra szerezhetett volna indulási jogot, azonban a kvóták elosztása nem kedvezett számára. Alig két hónappal a játékok előtt a portugáliai kvótaszerző versenyen remek úszással harmadikként ért célba, csakhogy előtte négy másodperccel Risztov Éva is teljesítette a távot, így az egy országból egy versenyző szerezhet kvótát elv miatt lemaradt a londoni játékokról - egy hellyel. Annak tudatában, hogy Risztov később az olimpián is nyerni tudott, talán ez a könnyebben feldolgozható veszteségek közé tartozott.

Rió egy helyen múlt

Nem úgy a négy évvel későbbi eset, amikor már egyértelmű kvótaesélyes volt, sőt, sokan mondták, hogy az akkor még versenybe szálló Risztov Évánál is nagyobb sansza van az olimpiára és egy jobb eredményre. A Kazanyban rendezett világbajnokságon mindkét magyarnak esélye volt a legjobb tízbe kerülnie, de Olasz végül egy drámai hajrá után a 11. helyen zárt a 10. Risztov Éva mögött. Mivel a szabály az volt, hogy egy országból csak akkor indulhat két versenyző az olimpián, ha a világbajnokságon az első tízben végez. Ha ez csak az egyiknek jön össze, akkor nincs lehetőség második kvótára, úgy tűnt, ez az olimpia is oda. Olasz Annának az utolsó szalmaszál a szabadkártya volt, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának 2016. július 24-ei döntése

értelmében az oroszokat érintő doppingbotrány miatt meg is kapott. Azaz 21 nappal a rajt előtt tudta meg, hogy indulhat. Ennek tükrében az ott megszerzett 14. hely több mint dicsérendő - pláne ha megemlítjük, hogy a teljes felkészülést teljesítő Risztov Éva 13. helyen csapott célba.

Tokióért először

Rió után Risztov visszavonult, így Olasz Anna egyértelműen az elsőszámú várományosa volt a magyar kvótának a 2020-as olimpiára. "Nagyon remélem, hogy most simább lesz. Az előző két kvalifikációt nagyon nehéz volt megemészteni, nem vagyok benne biztos, hogy harmadjára ez menne, de ezen nem is gondolkodom. Vagyok olyan formában már most is, van annyi motivációm és rutinom, hogy bekerüljek a legjobb tíz közé a világbajnokságon. Mindent az úszásnak szentelek, és mindennap azért dolgozom, hogy ott legyek Tokióban. Fontos lesz majd, hogy ott a versenyen félre tudjam rakni azt a sok kudarcot, ami ért, mert az többször előfordult már, hogy nem jött ki az eredmény és nem a formám miatt" - nyilatkozta lapunknak áprilisban a szegedi versenyző. A magyar idő szerint vasárnap hajnali 10 kilométeres kvótaszerző versenyen Anna sokáig a kvótát jelentő első tízben úszott, még a hajrában is esélye volt az olimpiát érő hely megszerzésére, de végül a hatalmas verekedésben a 16. lett. A vízből kiszállva nem tűnt elkeseredettnek, azt mondta, hogy bár az előre eltervezett taktikát sikerült betartania, de a verseny ritmusa nem úgy alakult, ahogy azt eltervezték előre. A kvótáért folyó öldöklő küzdelmet a bal szeme alatt egy jókora monokli mutatta.

Maradt esély Tokióra

Az esély ugyanakkor megmaradt az olimpiára. Mivel a másik magyar induló, Rohács Réka csak a 22. lett, így egyelőre nincs magyar kvóta. Jövőre rendezik majd meg az olimpiai kvótaszerző versenyt - a helyszínt és az időpontot később jelölik ki, még az sem elképzelhetetlen, hogy ezt a Balatonon rendezik majd valamikor tavasszal. Ott csak olyan nemzetek állhatnak rajthoz, amelyeknek tagjai nem szereztek kvótát. Nemzetenként egy versenyző ugorhat majd vízbe. Azt a szövetség dönti el, hogy melyik versenyzőjét indítja. Meglepő lenne, ha nem Olasz Annára esne a választás. Ha ott sikerül az első kilenc hely valamelyikét megcsípnie, akkor mehet Tokióba. Erre nagyszerű esély van, mivel Olasz Anna a 16. helyével a nemzetek rangsorában a legjobb olyan versenyző, akinek nem jutott idén kvóta. Ennek tükrében nem csoda, hogy hétfőn reggel egy optimista bejegyzést írt közösségi oldalára. https://www.facebook.com/OlaszAnnaOfficial/photos/a.599382750113083/2563521347032537/?type=3&theater Olasz Annának még Koreában sem szállt el az esélye az éremszerzésre. Szerdán 5 kilométeren áll rajthoz, majd pénteken 25 kilométeren úszhat a éremért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.