Sport

Nem jött össze a kvóta Olasz Annának 10 kilométeren

Nem jött össze a kvóta Olasz Annának 10 kilométeren

2019. július 14., vasárnap
Nem jött össze a kvóta Olasz Annának 10 kilométeren

Kiúszta magát, de az utolsó körben óriási verekedés volt – fogalmazott a verseny után Olasz Anna, aki a 10 kilométeres távon tizenhatodikként végzett a vizes vb vasárnapi versenynapján.

A vb fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre elhelyezkedő Joszuban kellemes idő, 24 Celsius fok fogadta a versenyzőket. Népes, 64 fős mezőny gyűlt össze, akik közül a legtöbben abban reménykedtek, hogy bekerülnek az első tíz közé, ami olimpiai indulást ér. Olasz Annát a 9-es, Rohács Rékát a 43-as rajtszámmal szólították. A versenyzőknek hat kört kellett teljesíteniük a közel 1,7 kilométer hosszú pályán. A rajt után a mezőny jelentős része együtt úszott. A táv feléhez érve a 25 éves Olasz - aki négy évvel ezelőtt Kazanyban 11. lett az olimpiai bajnok Risztov Éva mögött, ezzel kicsúszott az ötkarikás mezőnyből, de végül szabadkártyával indulhatott Rióban - a 9., Rohács pedig a 30. volt. Az utolsó kör megkezdésekor mindkét magyar "lőtávolon belül" volt az olimpiai kvótát illetően, Olasz a 15., Rohács a 18. pozícióban vágott neki a hajrának. Kevesebb mint 600 méterrel a cél előtt óriási csata kezdődött, aminek Olasz a 13., Rohács a 23. helyről vágott neki. A véghajrában végül a magyaroknak nem sikerült odaérniük a legjobb tíz közé, a számot a kínai Hszin Hszin nyerte. "Az utolsó körben óriási verekedés volt a vízben. Nekem sikerült betartanom az előre eltervezett taktikát, bár azt hittük, hamarabb jön a ritmusváltás, ugyanakkor az utolsó nyolcszáz méter már nagyon nehéz volt. Abszolút kiúsztam magam" - nyilatkozta a bal szeménél egy monoklival Olasz Anna, aki hozzátette, tízbe várta magát, de továbbra is bízik az olimpiai kvalifikáció megszerzésében. "Nem erre számítottam. Nagyon erős volt a mezőny, nem volt tapasztalatom. Azt hittem, ott tudok lenni a tizedik hely környékén, és ami miatt igazán szomorú vagyok, az az, hogy nem tudtam megcsinálni a hajrámat" - mondta Rohács Réka. A nyíltvízi úszók küzdelmei kedden folytatódnak, akkor a férfiak 10 kilométeres olimpiai kvalifikációs versenyét rendezik meg. A magyar színeket az 5 kilométeres győztes, ezzel a szakág történetének első vb-aranyát szerző Rasovszky Kristóf, és a rövidebb távon hatodik Székelyi Dániel képviseli ezúttal is.

Kiemelt képünk archív.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.