Hírzóna

Kezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia Szegeden

Kezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia Szegeden

2019. július 14., vasárnap
Kezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia Szegeden

A vasárnap esti megnyitóval elkezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia (IBO - International Biology Olympiad) Szegeden, az eseményen 77 ország 286 versenyzője vesz részt - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az IBO a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny a világon. A megmérettetésen az országok négytagú - középiskolai jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákokból álló - csapatokkal indulhatnak. A csapattagok önállóan versenyeznek, csak egyéni eredményt hirdetnek. Az elméleti feladatok mellett újításként jelenik meg a gyakorlati feladatok között a neurobiológia, az alternatív biológiai alapú energiaforrások témaköre, illetve a bioinformatika. Az egyik fordulóban két, egyenként háromórás tesztet írnak a résztvevők, egy másik napon pedig gyakorlati feladatokat oldanak meg több mint 10 órán keresztül. A feladatokat mindenki anyanyelvén kapja meg, a fordítás az egyeztetett angol szöveg alapján a versenynapokat megelőző éjszaka történik. Magyarországról diákok 2010-től vesznek részt a biológia diákolimpián. A versenyen az eddigi 36 magyar versenyző kiemelkedően teljesített a megszerzett 5 arany-, 20 ezüst- és 11 bronzéremmel, ami Európában a második legjobb, a világon pedig a tizenegyedik legjobb összesített eredmény. Tavaly az IBO-t Iránban, Teheránban rendezték, ott a magyar csapat tagjai három ezüst- (Ótott Péter, Vizkeleti Péter, Tomcsányi Kinga), valamint egy bronzérmet (Boros Dániel) szereztek. Az ez évi verseny eredményhirdetését szombaton tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.