Közélet

Ismét a szegedi börtönőrök a legjobbak a régióban

Ismét a szegedi börtönőrök a legjobbak a régióban

2019. július 4., csütörtök
Ismét a szegedi börtönőrök a legjobbak a régióban
A Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere régiós vetélkedőjét rendezték meg pár napja a kecskeméti börtönben, ahol öt intézet csapata versengett egymással. A szegediek negyedik alkalommal végeztek az első helyen. A versenyen 2009 óta kétévente mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat a régiók legkiválóbb büntetés-végrehajtásban dolgozó szakemberei. Az idei megméretésre öt hatfős csapat nevezett. A versenyen indulók különböző szakterületek képviselőiből, az adott intézet biztonsági, reintegrációs, munkáltatási és nyilvántartási szakterületek színe-javából álltak össze.

A szimulált feladatok során a napi rutinfeladatok mellett például motozással, zárkaellenőrzéssel, előállítással és olyan különleges helyzetekkel is találkozhattak a szakemberek, mint az öngyilkossági kísérlet, a fogolyzendülés vagy a szökési kísérlet felszámolása. A feladatsor összeállításánál gondot fordítottak arra, hogy minden szakterület képviselőjének próbára tegyék a tudását. A zsűri nem az egyéni, hanem a csapat összteljesítményét értékelte, legfontosabb szempont az együttműködés, a csapaton belüli összhang és a közös munka minősége voltak, s hangsúlyt helyeztek a különböző szakterületek képviselői közti kommunikációra is. A gyakorlati feladatot egy börtöncellának berendezett teremrészben kellett a legnagyobb szakszerűséggel megoldaniuk a versenyzőknek. Az alapos tudás mellett a csapatok kreativitására és az improvizációs készségükre is nagy szükség volt egy-egy váratlan szituáció kezeléséhez. A Hivatás Mestere Országos Vetélkedőt 2017-ben a Szegedi Fegyház és Börtön szakemberei nyerték el, az akkori csapatból hárman idén is indultak. Elmondták, hogy az előző évek feladataiból különböző szituációk lehetséges megoldásait gyakorolták és a lehetséges rendkívüli helyzetekből is felkészültek. Az országos verseny augusztusban lesz Pilisszentkereszten, amelyre a szegediek jutottak tovább a kecskeméti régiós versenyről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.