Közélet

Engedély nélkül magánterületre léphetnek az áramszolgáltató szakemberei

Engedély nélkül magánterületre léphetnek az áramszolgáltató szakemberei

2019. július 3., szerda
Engedély nélkül magánterületre léphetnek az áramszolgáltató szakemberei

Milyen szabályok vonatkoznak az áramvezetékekbe belógó növények eltávolítására, egyeztetnie kell-e az áramszolgáltatónak az ingatlantulajdonosokkal, ha magánterületen szeretnének munkát végezni? Ezekre a kérdésekre adjuk meg most a választ.

Néhány hete megcsonkítottak egy harmincéves fenyőfát az NKM Áramszolgáltató munkatársai Szegeden, amiért az belógott az áramvezetékbe és veszélyeztette az üzembiztonságot. A fa egy magáningatlanon állt, az esetről maga a tulajdonos számolt egy nyilvános Facebook-csoportban. A felháborodott nő ízt írta, nem kapott előzetes tájékoztatást arról, hogy az áramszolgáltató szakemberei gallyázási munkálatokat végeznek majd, és hogy ez konkrétan az ő telkén álló idős fát is érinteni fogja. „Az rendben van hogy közel volt néhány ág, amit elég könnyen és szépen, egyszerűen le lehetett volna vágni, vagy esetleg valami aprócska előzetes tájékoztatást adni, hogy mi várható, de ez egy kicsit túlzás” – adott hangot értetlenségének, majd ezt a két képet posztolta.

A poszt alatt heves vita alakult ki, és több mint száz hozzászólás keletkezett. Leginkább az volt a vita tárgya, hogy az áramszolgáltatónak joga van-e előzetes engedélykérés nélkül magáningatlanok területén gallyazási munkálatokat végezni. A szegedma.hu megkeresésére az NKM Kommunikációs Osztálya közölte, társaságuk és megbízott partnereik folyamatosan dolgoznak azon, hogy a villamosenergia-szolgáltatás zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is. „Ez azt is jelenti, hogy szakképzett partnerek bevonásával társaságunk rendszeresen ellenőrzi a villamoshálózat közelében lévő növényzetet és tervezett gallyazást végeztet, hogy a hálózatba benövő fák ne veszélyeztessék az üzembiztonságot. Az áramszünettel járó üzemzavarok jelentős részét ugyanis a biztonsági övezetbe lógó növényzet vagy a hálózatra eső faágak okozzák.

Ezért a 20kV-os vezeték biztonsági övezetében – ami belterületen 2,5 méter – 4 méternél magasabb növény nem telepíthető. Oldalirányból sem közelítheti meg a fa 2,5 méternél jobban a vezetéket. Ez vonatkozik a magánterületre is”

– írta portálunknak küldött levelében az áramszolgáltató. A szabályok tehát egyértelműek, az viszont egy érdekes kérdés, hogy mi történik akkor – mint a fent részletezett esetben is –, amikor a belógó növényzet eltávolítása csak a magánterületről lehetséges. Tehát, hogy beléphet-e az áramszolgáltató munkatársa engedély nélkül az ingatlanra, hogy ott elvégezhesse az üzembiztonsági szempontból fontos munkát. Nos, ezzel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz a törvény. A NKM Kommunikációs Osztálya a következőket írta: „Az NKM hálózati elosztó társasága minden esetben a törvényi szabályozás figyelembevételével végzi a közcélú szolgáltatást. Az NKM-nek a villamosenergia-szolgáltatás biztonsága és az ügyfelek folyamatos ellátása az első, így a veszélyes és üzemzavart okozó növényzet eltávolításáról a hálózat üzemeltetője gondoskodik.

A villamosenergiáról szóló törvény erről így rendelkezik: a hálózati engedélyes...a biztonsági övezetet sértő növényzetet eltávolíthatja, a felsorolt tevékenységek elvégzése céljából a vezetékjoggal érintett ingatlanra beléphet.

Az NKM hálózati társasága folyamatosan ellenőrzi a hálózatot és elvégezteti a gallyazást, mert az áramszünettel járó üzemzavarok jelentős részét ugyanis a biztonsági övezetbe lógó növényzet vagy a hálózatra eső faágak okozzák.” Tehát semmiféle engedély nem szükséges a szakembereknek, hogy magánterületre lépjenek. Csak úgy lehet elkerülni a kellemetlen helyzeteket és megelőzni, hogy ingatlanunk területén ne érjen minket váratlan csonkítás, ha időben észrevesszük az áramvezetékbe belógó gallyakat, ágakat, és értesítjük arról az áramszolgáltatót. Ebben az esetben lehet egyeztetni a munkavégzés menetéről. Sőt, az ingatlantulajdonos maga is elvégezheti az üzembiztonságot garantáló beavatkozásokat. Ehhez ki kell kapcsolni a hálózatot, amit az NKM áramhálózati térítésmentesen biztosít, de az igényt időben be kell jelenteni a 24 órában hívható telefonos ügyfélszolgálaton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.