Közélet

Tetőzött a Tisza: hat nap alatt másfél méteres apadás várható

Tetőzött a Tisza: hat nap alatt másfél méteres apadás várható

2019. június 10., hétfő
Tetőzött a Tisza: hat nap alatt másfél méteres apadás várható

Az országban jelenleg 260 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve. A Tisza nagyon lassan levonuló árhulláma a teljes magyar szakaszon elérte a maximális vízszintjét, jelenleg mindenhol kisebb-nagyobb intenzitással apad a folyó.

A Tisza nagyon lassan levonuló árhulláma a teljes magyar szakaszon elérte a maximális vízszintjét, jelenleg mindenhol kisebb-nagyobb intenzitással apad a folyó. A mellékfolyók közül a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások, de további jelentősebb vízszintemelkedés nem valószínű. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén számottevő mennyiségű csapadék nem várható.

Az előrejelzés szerint hat nap alatt másfél métert fog apadni a Tisza (fotó: eumet.hu)

A Tisza kilenc év után öntötte el ismét a Huszár Mátyás rakpartot. A jelenségről

fotógalériát is készítettünk

. A Duna magyarországi felső szakaszán felgyorsult az apadás. Budapestnél ma délelőtt 10 órakor 450 cm volt a vízszint, ami 13 cm-el kisebb a 12 órával korábbi értéknél. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a következő időszakban számottevő csapadékmennyiség csak a Duna legfelső, bajor területein várható. Budapestnél emiatt folyamatos, a korábban jelzettnél némileg intenzívebb apadás valószínűsíthető. A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.