Közélet

Szeged aktívan segíti az LMBT+ közösséget

Szeged aktívan segíti az LMBT+ közösséget

2019. június 26., szerda
Szeged aktívan segíti az LMBT+ közösséget

Szeged legújabb "független újságírója", Tarnay Kristóf Ábel(aki ismert kormányellenes aktivista is) a Magyar Hangon örül annak, hogy mindössze két nagyvárosnak van terve arra, hogyan javítsák az LMBT+ közösséghelyzetét. Az LMBT rövidítés azt jelenti, hogy Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek.

Úgy néz ki, egyre közelebb kerülhet Szeged ahhoz, hogy ne csak Budapesten, hanem

a Napfény Városában is legyen melegfelvonulás

. Erről már írtunk korábban is, nem rég például

volt egyhetes érzékenyítés is

;most azonban új hír van a témában. Ennek szakavatott szerzője ugyanis a Magyar Hang című lapban örül annak, hogy Budapest mellett

Szeged az a város, ahol végre kellően komolyan veszik és támogatják az LMBT közösséget és ezeknek az embereknek az elfogadását, elfogadtatását.

Tarnay Kristóf Ábel

gigahosszú cikkben számol be a sikerről

és arról a rögös útról, ahogy eljutottak idáig. Szegeden végül az önkormányzat intézkedési tervet dolgoz(ott) ki a védelmükre, vagyis a Helyi Esélyegyenlőségi Programba (HEP) bekerültek az LMBT+ emberek, azaz a szexuális- és nemi kisebbségek is. - Szegeden például

a város honlapján ügyfél-elégedettség mérést vezetnek be, hogy megismerjék, kinek milyen diszkriminációval kell szembesülnie

az önkormányzati, illetve a szegedi kistérségi intézményeknél, valamint szemléletformáló továbbképzéseket tartanak a velük foglalkozó szakembereknek - részletezi Tarnay cikkében.

Hányan lehetnek Szegeden?

Megvédeni bárkit lehet, de jobb az, ha sok embert kell megvédeni (vagy soknak tűnik). Nem annyira egyszerű azonban kideríteni, hogy pontosan mennyi, magát LMBT+ közösséghez soroló ember él Szegeden. "A szegedi LMBT népesség számáról hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre” – olvasható a szegedi HEP-ben, és ez mindjárt rá is világít, hol ütközik falakba az a település is, amely szeretné bővíteni a segítendők körét - taglalja Tarnay, aki szerint

csak becslések vannak és a helyi LMBT+ szervezetnek saját tagságától önbevallásos és ismertségi alapon van némi fogalma, mennyien lehetnek érintettek az adott városban.

Végül – jobb híján – egy nem reprezentatív, a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület felügyelete mellett folyt, nagyjából 150 ezer fős országos kutatás adatait használták fel.

Ebben 4,8 százalék vallotta magát érintettnek

- a cikk szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.