Közélet

Szabó Zoltán közösen tanulna élvonalbeli újonc csapatával

Szabó Zoltán közösen tanulna élvonalbeli újonc csapatával

2019. június 20., csütörtök
Szabó Zoltán közösen tanulna élvonalbeli újonc csapatával

Egyéves másodosztályú kitérő után ismét az élvonalban szerepel a szegedi férfi vízilabdacsapat. A tavalyi kiesés után a klub és a keret is átalakult, Csányi László vezetőedzővel visszajutottak az első osztályba, ott azonban már a játékosként BEK győztes Szabó Zoltánnal a kispadon vágnak neki az idénynek.

- Váratlanul érte a megkeresésé, hogy üljön le a fölnőtt csapat kispadjára?

- Nem mondanám, hogy derült égből villámcsapásként ért a dolog. A klub elnökével, Molnár Tamással nagyon sokat beszélgetek, úgyis mint a legjobb barátommal és így merült fel a közelmúltban. Először csak alternatíva volt és nem konkrétum, de egyszer csak az lett belőle. A baráti beszélgetésekből hivatalos beszélgetések lettek. –

Játékosként BEK-et nyert, volt a magyar válogatott másodedzője egy Világkupán Benedek Tibor mögött, a szegedi utánpótlásban dolgozik jelenleg is és szakkommentátorkodik a televízióban. Jól látom, hogy felnőttcsapat vezetőedzőjeként pályakezdő?

- Gyakorlatilag nincs múltam felnőttcsapat vezetőedzőjeként. Ez egy teljesen külön szakma, amiben én legalább annyira újonc vagyok, mint a csapat, és a játékosok nagyobb része az OB I A csoportjában. Mindenféle olyan körítést el kell felejteni, amit felsorolt. Az, hogy én most Szegeden vezetőedző leszek, annak semmi köze, hogy én milyen játékos voltam, hol dolgoztam, vagy éppen milyen szakkommentátor vagyok. Egy kezdő edző vagyok, akinek legalább ugyanannyit kell most tanulnia, mint egy játékosnak.

- Szerencsés párhuzam lehet ez a kölcsönös tanulási folyamat?

- Nem szeretnék a szerencsére hagyatkozni. Azt a célt tűztem ki magam és a csapat elé, hogy mindenki a maximumot tegye bele minden téren és ebből majd kijön egy eredmény. De nekünk most nem azt kell nézni, hogy milyen eredmény jön ki, hanem azt, hogy mit kell beletennünk, hogy a legjobbat tudjuk kihozni magunkból.

- Mégis milyen eredmény után dőlne hátra elégedetten a szezon végén?

- Olyan nem lesz, hogy elégedetten hátradőlök. Majd akkor, ha a játékosaim olimpiai bajnokok lesznek, akkor esetleg ez megtörténhet. Van egy objektív cél, hogy bent kell maradjunk az élvonalban. Ez a minimum cél. Természetesen az igény nem maradhat ezen a szinten, hogy így vagy úgy csak maradjunk bent. Talán akkor érezném, hogy elégedett vagyok valamennyire, hogyha azt látnám, hogyha a csapat napról-napra megy előre. Ennek a mércéje lehet, hogy mennyien jönnek majd a meccseinkre. Ha sokan jönnek és szívesen jönnek megnézni ezt a csapatot, akkor helyezéstől függetlenül azt mutatja, hogy talán jó úton járunk.

Szakértő páros- Szabó Zoltán szakkommentátor mellett Varga Ákos az M4 kommentátora

Marad a Vízipóló Suli technikai igazgatója és a televízióban is hallhatjuk majd a hangját?

– A technikai igazgatói pozíciót más veszi át tőlem. A szakkommentátori munkát csinálom tovább, az nem vesz sok időt, nekem nyaralás, kikapcsolódás. Ha úgy tetszik, azt a szabad estémnek fogom fel. Más sörözni vagy bulizni jár, nekem ez szabadidőm.

- A 90-es években a LEN kupadöntőt játszott a szegedi pólócsapat, majd nem sokkal utána a másodosztályban találta magát. Most, is hasonló utat járt be csapat és ahogy közel két évtizede, úgy a feljutás után most is egy újonc vezetőedzővel indul az építkezés. Ez azért szép jövőt sejtet.

- Nem néznék ennyire előre, haladjunk lépésről-lépésre és majd mindent a maga idejében. Van egy adott feladat, amit a legjobb tudásom és a csapat legjobb tudása szerint meg kell csinálnunk. És ha megcsináltuk, akkor majd lehet gondolkodni a merre és hogyan tovább. Ez ugyanúgy igaz a csapat céljaira és az én munkámra is.

A keret július 15-én találkozik majd, az egyhetes rávezetés után kezdik majd meg az igazi munkát. A keretben komolyabb mozgás nem várható, ami a vezetőedző szerint egy jó alap lehet a következő évi szereplésnek. „Természetesen kaptak ajánlatot a játékosok, de a maradás mellett döntöttek, ami egy nagyszerű kohéziót feltételez. Kiss Csaba visszatérése természetesen nagyon nagy erősítés, elég ha csak annyit mondok, hogy ott van a csapatban Lakatos Soma egy 16 éves balkezes utánpótlás válogatott játékos, akit Csaba segítségével tovább tudunk fejleszteni. Az utánpótlásból biztosan hozunk fel játékosokat, és tervezünk néhány tényleges erősítést jelentő igazolást, de konkrétumokról egyelőre nem beszélnék.”- mondta Szabó Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.