Kultúra

Ősi magyar vonalkód! Te tudod, mit jelent dédanyád zsákján a csík?

Ősi magyar vonalkód! Te tudod, mit jelent dédanyád zsákján a csík?

2019. június 20., csütörtök
Ősi magyar vonalkód! Te tudod, mit jelent dédanyád zsákján a csík?

Lehet, hogy örökre elfeledjük azt az ősi vonalkód rendszert, amit a régi búzás zsákok hirdettek?

A mohácsi Szent Miklós vízimalom életre keltője, Mohácsi Bugarszki Norbert, fantasztikus felfedezésre bukkant a régi textíliák csíkozásával kapcsolatban. A búzás zsákok vonalainak titkait évek óta kutatja, és a több száz zsákból álló gyűjteményét katalogizálja, rendszerezi, hogy az utókor számára is megmaradjon az a vonalkód rendszer, amit őseink a mindennapjaikban teljesen természetesen használtak és értettek. A témáról „Bekódolva” címmel készített a közelmúltban riportfilmet az MTA SZAB médiadíjas Borbás Edina, aki a csíkok rejtelmeinek eredt a nyomába.

A filmből nem csak a vonalak jelentése derül ki, hanem az is, hogy elődeink miért áztatták marha húgyba, vagy ásták marhatrágyába a kendert. A riportfilmet nevezték a 2019 Kulturális filmek fesztiváljára is, de csak a legtöbb lájkot kapott kisfilmek kerülhetnek a prominens szakmai bírálóbizottság elé. Segítsük a hódmezővásárhelyi származású Edinát, hogy filmje eljusson a Kulturális filmek fesztiváljának zsűrijéhez! film linkje:

http://tudositok.hu/15518/video/Bekodolva_Zsak_a_csikjat

Werk fotó: Kukucska András

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.