Közélet

Közösségeink – középpontban a család

Közösségeink – középpontban a család

2019. június 13., csütörtök
Közösségeink – középpontban a család

Az önkormányzat finanszírozása nélkül a sport, a kultúra, az ifjúságpolitika, az idősügy, a közbiztonság, az oktatás, a fogyatékkal élők támogatására létrejött szervezetek céljaikat nem képesek megvalósítani, ezért nézetünk szerint e területeken elengedhetetlen a város markáns támogató szerepvállalása. Ugyanakkor kiemelten fontosnak tartjuk a társadalmi konzultációt is, hiszen az érintett szervezetek tudása és – lakókörnyezetüket illetően – a városi polgárok tapasztalatai pótolhatatlan esszenciáját képezhetik későbbi cselekvési tervünknek.

Amennyiben lehetőséget kapunk Szeged polgáraitól, akkor 2019-től az uniós költségvetési ciklusban az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben egyedülálló szociális programot valósítunk meg. Ennek lényege egy komplex, átfogó gondoskodás, amely a bölcsődétől az időskorú polgárokig minden korosztály és társadalmi réteg számára odafigyelést, törődést garantál, és lehetőséget teremt az önálló életvitel feltételeinek megteremtésére. Alapvető értéknek és a város jövője szempontjából kulcsfontosságú célnak tartjuk a családok életkörülményeinek javítását, támogatását. Az egyik legfontosabb feladat a családok helyben tartása, illetve Szegedre csábítása, mert hisszük, hogy a közösség gyarapodásának és boldogságának zálogai a gyarapodó és boldog családok. Ezért kedvezményes telekvásárlási programot kívánunk indítani, amelynek célja a családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése és a hosszú távú letelepedés elősegítése. Nézetünk szerint különösen fontos azoknak a családoknak a kiemelt támogatása, amelyek valamilyen fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, ezért a meglévők mellett több óvodai csoportot kívánunk indítani különböző típusú sérüléssel élő gyermekek számára. Biztosítani kívánjuk az autizmussal élő gyermekek és fiatalok köznevelési rendszerben történő ellátását az óvodától egészen a szakiskolai képzésig. Egyúttal szükségesnek tartjuk egy önkormányzati fenntartású nappali ellátó intézmény megnyitását, amely a köznevelésből kikerült autista és enyhe-középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok számára nyújt gondozási lehetőséget. Úgy gondoljuk, az önkormányzatnak és a városi cégeknek családbarát intézkedések sorával kellene jó példát mutatniuk a helyi vállalkozásoknak. Számos hasznos gyakorlat tapasztalható ezen a területen az utóbbi években több hazai városban, ezekből merítve például az önkormányzat és cégei rugalmas munkaidő biztosításával segíthetnék kisgyermekes munkavállalóikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.