Közélet

Ismét több mint 200 kormányhivatali munkatárs jelentkezett véradásra

Ismét több mint 200 kormányhivatali munkatárs jelentkezett véradásra

2019. június 4., kedd
Ismét több mint 200 kormányhivatali munkatárs jelentkezett véradásra

Nyáron van a legnagyobb szükség a véradókra. Ilyenkor nemcsak a balesetek miatt nő meg a vérkészítmények iránti igény, hanem az is zavart okozhat az ellátásban, hogy a szabadságolások miatt kevesebben járnak vért adni. Ezért szervezett kiszállásos véradást a Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi épületébe az Országos Vérellátó Szolgálat Regionális Központja. Ezen a héten több mint 200 munkatárs járul hozzáa dél-alföldi vérkészlet stabilitásához.

Évente két alkalommal, nyár elején és késő ősszel van lehetőségük a kormányzati igazgatásban dolgozóknak a véradásra. Ilyenkor a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat közösen szólítja meg a hivatalok dolgozóit a fővárosban és a megyei kormányhivatalokban azzal a céllal, hogy a szabadságolások előtt segítsék a szükséges vérkészlet feltöltését. Szegeden 148-an, a megye járási hivatalaiban pedig további 73-an jelentkeztek a kezdeményezés keretében, így összesen 223-an adnak vért a napokban a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai közül.

Hivatalunk mindig is kiemelten kezelte a véradás lebonyolítását, mert úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak a biztonságot növeli, hanem példát is mutat – mondta dr. Juhász Tünde. A megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: büszkeség számomra, hogy mindig rekordszámban tudunk donorokat mozgósítani. Tavaly összesen 400 fő körül volt a véradásra jelentkezők száma, reményeim szerint ez idén is meglesz – tette hozzá.

A vérellátó szolgálat tájékoztatása szerint minden csepp vér nagy segítség. A Szegedi Régió vérkészítménye szempontjából biztos pont a kormányhivatal kezdeményezése, mert a legtöbb kiszállásos vérgyűjtési helyszín esetében ennél jóval kevesebb, átlagosan 25-30 fő jelentkezik véradásra.

A Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége szerint a világ lakosságának mindössze egy százaléka ad vért, ami 81 millió véradást jelent évente.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.