Közélet

Gyakornoki pozícióra hajtanak, akik nyáron vállalnak diákmunkát

Gyakornoki pozícióra hajtanak, akik nyáron vállalnak diákmunkát

2019. június 13., csütörtök
Gyakornoki pozícióra hajtanak, akik nyáron vállalnak diákmunkát

Tanulmányaikkal összeegyeztethető diákmunkát keresnek a nyárra a szegedi tanulók. Ez ugyanis rövidtávon némi saját jövedelmet, hosszútávon pedig hasznos szakmai tapasztalatot biztosít a fiataloknak. A diákmunkások akár 1500 forintot is kereshetnek óránként.

"Először a gimnázium befejezését követő nyáron dolgoztam diákmunka keretein belül, azért hogy legyen egy saját keresetem, ami felett egyedül én rendelkezek" – idézte fel Flóra, aki mindenképp irodai munkát szeretett volna vállalni, hiszen ezt tudja hasznosítani későbbi elhelyezkedéshez. "A rugalmas munkaidő is fontos szempont volt számomra" – tette hozzá.

Fotó: PécsMa

Az egyetemista lány munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás alapszakon tanul, jelenleg az egyik diákmunkát közvetítő diákszövetkezetnél foglalkoztatják.

"Egész jó kiegészítés az ösztöndíjamhoz, hiszen heti 10-15 óra munkával 40-45 ezer forintot keresek" – árulta el.

Tavaly ezt fesztiválozásra költötte, egyébként bérletet, ruhát és könyveket vesz a fizetéséből. Mező Vivien, a Meló-Depó diákszövetkezet marketing menedzsere megkeresésünkre elárulta, idén nyárona legnépszerűbb diákmunkák közé a telefonos ügyfélszolgálati, illetve a gyakornoki pozíciók tartoznak. "Ezek lehetnek rugalmasabb beosztásúak, emellett erős szakmai tapasztalatot is jelentenek" – mondta.

"Az utóbbi években a piac úgy alakult, hogy a munkaerőhiány miatt egyre nagyobb az igény a könnyű- és nehéz fizikai-, kisegítő feladatok terén a diákokra. Viszont a fiatalok szívesebben választanak a tanulmányaikhoz közelebb álló vagy irodai lehetőségeket, így a fizikai munkalehetőségek a legkevésbé népszerűek" – részletezte.

Arra is kitért, hogy a cégek egyre sűrűbben gyakornoki pozíciót hirdetnek diákmunkára, így nevelik ki a saját alkalmazottaikat. Jellemzően jobb órabérrel tudják alkalmazni a diákmunkásokat, mint a rendes munkaviszonnyal rendelkezőket. Ennek jogi okai vannak. "Alapvetően a törvényileg meghatározott minimum diák órabér jelenleg bruttó 857 forint, de a mi diákszövetkezetünknél általában ez az egyszerűbb, rövid ideig tartó idénymunkáknál például szórólapozás, hostesskedés vagy egy-két népszerű, könnyű fizikai munkalehetőségnél jellemző" – mondta. A legjobb fizetést 1400-1500 forint körülire becsli.

Az iskolaszövetkezetek ezt úgy tudják biztosítani, hogy a diákmunka a béren felül mindössze 15 százalék SZJA kifizetésére kötelezett, a főállású munkavállalók esetében a bért számos más adó és járulék is terheli.

Viszont az iskolaszövetkezetek mellett a Csongrád Megyei Kormányhivatalra is számíthatnak a nyári diákmunkát keresők. A hivatal ugyanis a pénzügyminisztérium által biztosított programban támogathatja diákmunkások felvételét – meghatározott összeget költhet el maximalizált számú diákmunkás bérére a hivatal. Ez 2013-ban indult, először az önkormányzati intézmények foglalkoztathattak ilyen támogatással tanulókat, ezt követően önkormányzati alapítású cégekkel – például strandot üzemeltető kft. – bővült a kínálat. 2018-ban tovább bővült a kör: immár a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is tudnak diákmunkát támogatni. Ettől az évtől pedig a turizmusban is részt vehetnek diákmunkások állami támogatással. A különbség a nonprofit és a gazdasági szféra közt az, hogy előbbiben 100 százalékosan támogatja a diákmunkások bérét az állam a 6 órás munkaidőben, míg utóbbiban 8 órát finanszíroz 75 százalékban. Ez a program idén július 1-jén indul, a regisztráció pedig június 1-jén kezdődött.

Kiemelt képünk: melo-depo.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.