Egészség

Abortuszpárti megnyilvánulások miatt maradt el Vatikán női focicsapatának meccse

Abortuszpárti megnyilvánulások miatt maradt el Vatikán női focicsapatának meccse

2019. június 24., hétfő
Abortuszpárti megnyilvánulások miatt maradt el Vatikán női focicsapatának meccse

A vendéglátó csapat sportszerűtlen viselkedése miatt már a kezdőrúgás előtt le kellett fújni a Vatikán női focicsapatának külföldi debütáló mérkőzését szombaton Bécsben - számolt be a történtekről a katolikusvalasz.blog.hu.

A blog szerint

a vatikáni csapat barátságos meccsre érkezett az osztrák fővárosba, hogy Bécs 6. (Mariahilf) kerületének női csapatával játszhasson. A vatikáni himnusz lejátszásakor azonban a bécsi csapat több tagja, a felső ruházatát felhajtva, olyan testfestést tett közszemlére, amellyel az egyház abortuszokat helytelenítő álláspontja ellen kívántak tiltakozni. A helyi csapat szektorában ezzel egy időben "A homofóbia ellen" feliratú molinót feszítettek ki, szintén a katolikusok elleni tiltakozásként.

Az én testem, az én szabályom - üzeni a testfestés szövege (fotó: lifesitenews.com)

Az első tudósítások szerint a vatikáni csapat visszalépését a játéktól a helyszínen tartózkodó osztrák pápai nuncius, Pedro Lopez Quintana érsek rendelte el, válaszként az atrocitásra. Mint azonban a Vatikán közleményéből kiderült, maga a vatikáni csapat kívánt elállni a játéktól, amely lépéshez a nuncius csak a beleegyezését adta.

Pedro Lopez Quintana érsek elrendeli a vatikáni csapat visszalépését (fotó: lifesitenews.com)

A vatikáni himnusz után a két csapat között még megtörtént a kézfogás, ezután azonban a vatikániak egy képviselője a nunciushoz ment, és a csapat nevében a mérkőzés felfüggesztését kérte tőle, válaszul a vendégfogadók méltatlan gesztusára. A Mariahilf FC játékosainak testfestéseit a nuncius páholyából megfelelően látni sem lehetett. A két csapat lehívását követően hangosbeszélőn tájékoztatták a nézőket a mérkőzés elmaradásáról.

Abortuszpárti testfestés a bécsi Mariahilf FC játékosán (fotó: lifesitenews.com)

A tüntető bécsi játékosok egy brossúrát is szétosztottak a megjelent újságíróknak, amelyben az akciójuk magyarázataként arról tájékoztatták őket, hogy nem értenek egyet azzal, hogy az egyház elutasítja az abortuszokat és a melegházasságot. A játékosok szóvivője, Luise H. ugyanakkor azt nyilatkozta az osztrák ORF televíziós csatornának, hogy ha tudták volna, hogy a tüntetésük miatt a mérkőzés elmarad, elálltak volna az akciójuktól. A szóvivő a sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a játék törlése miatt sokak több hétnyi felkészülése veszett kárba. A Vatikán 2019. májusában pápai áldással indította útjának a története első női labdarúgó csapatát. A csapat a Vatikán női munkatársaiból, valamint férfi munkatársak feleségeiből és lányaiból áll. A Vatikán női FC az első mérkőzését Rómában, az AS Roma ellen játszotta, május 26-án. Az a találkozó atrocitás nélkül zajlott le.

A vatikáni női csapat (fotó: vaticannews.va)

Az FC Mariahilf női labdarúgócsapat klubja kiáll a tüntető játékosai mellett, és a Vatikánt hibáztatja a mérkőzés lefújásáért. A klub a közleményben világossá teszi, hogy tudja, milyen nagy csalódást okozott sokaknak a meccs elmaradása. Miközben ezért burkoltan a meccsen jelenlévő pápai nunciust okolják, a vatikáni női focicsapat tagjaitól bocsánatot kérnek, és a reményüket fejezik ki, hogy a jövőben még sor kerülhet velük "barátságos meccsre". A klub szerint a játékosai akciója "rá kell, hogy mutasson az egyház reproduktív önrendelkezéshez és az LMBTIQ-jogokhoz való hozzáállására". "Számunkra egyesületként fontos a tolerancia, az életmódok sokszínűsége és békés egymás mellett létezése, ahogy ezt a szivárványos szimbolikánkkal is kifejeztük. Éppen ezért megértjük a játékosaink követelését és üzenetét, az időzítését és módját azonban nem tartjuk megfelelőnek" - teszik hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.