Sport

Száz nap a kajak-kenu vb rajtjáig, elindult a visszaszámlálás

Száz nap a kajak-kenu vb rajtjáig, elindult a visszaszámlálás

2019. május 15., szerda
Száz nap a kajak-kenu vb rajtjáig, elindult a visszaszámlálás

Száz nap múlva kezdődik Szegeden az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság, ebből az alkalomból szerdán elindítják a belvárosban a visszaszámláló órát, amely a rajtig hátralévő időt mutatja majd.

verseny névadó támogatója, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szegedi székházában tartott sajtótájékoztatón Schmidt Gábor, a magyar szövetség (MKKSZ) elnöke úgy fogalmazott: a szervezőbizottság a helyi önkormányzattal és az egyre gyarapodó támogatói körrel arra szövetkezett, hogy vendégül lássa a világot, 1998, 2006 és 2011 után immár negyedszer.

Kormányzati támogatással épül a pálya

"A kormány támogatásával rendben zajlik a Maty-éri létesítményben a pálya történetének legnagyobb fejlesztése, amelynek eredményeként teljesen megújul a központ és új távlatok nyílnak a hasznosítás tekintetében" - mondta az elnök. Hozzátette: a vb-re már több mint 80 ország nevezett, s bár az augusztus 20-i megnyitóig még sok idő van hátra, Szegedre már most ki lehetne tenni a megtelt táblát, és a jegyek is jól fogynak. "Reméljük, hogy ezúttal is megtelik majd a nézőtér, mi mindenesetre sok újdonsággal készülünk, életre szóló élményt szeretnénk nyújtani a szurkolóknak, ennek érdekében a futamok között különböző kisfilmekkel és élő produkciókkal fogjuk a helyi közönséget szórakoztatni" - jelezte, a vb szlogenjére utalva pedig hangsúlyozta: bíznak benne, hogy a magyar kajak-kenu 80 évvel ezelőtt kezdődött sikersztorija tovább folytatódik majd a vízen.

Elsődleges az olimpiai kvótaszerzés

Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelentette: a céljuk Tokió, a vb pedig az olimpiáig vezető út legfontosabb állomása lesz. "Az eredményességet ezúttal háttérbe kell szorítanunk, a legfontosabb most a kvótaszerzés lesz. Túlvagyunk a szárazföldi és vízi alapozáson, illetve a rangsoroló viadalon. Úgy látom, jó úton járunk, de nehéz dolgunk lesz a világbajnokságon, hiszen a kvóták többsége itt kel majd el" - mondta a szakember. Kiemelte: három szakágban reális esélyt lát arra, hogy minden megszerezhető kvótát begyűjtsenek Szegeden és férfi kenuban is látszik a fejlődés. "Ezúttal is a női kajak szakág lesz a húzóágazat a vb-n, ezzel együtt nem biztos, hogy a legerősebb egységek indulnak majd az adott számban, hiszen most az a legfontosabb, hogy megszerezzük a maximális számú indulási jogot. Reméljük azonban, hogy ez nem fog sokat rontani az eredményességen" - tette hozzá Hüttner Csaba.

Abszulút hazai pálya

A szegedi versenyzők közül Kárász Anna elmondta, a vb-vel kapcsolatban elsősorban az 500 méter párosban gondolkodik, amelyben Kozák Danutával címvédők, az ugyancsak világbajnok kajakos, Birkás Balázs pedig felidézte, hogy 2011-ben még segítőként volt ott a szegedi világbajnokságon. "A rajtlistákat tűztem ki egy táblára, most más minőségben szeretnék ott lenni a viadalon. Párostársammal, Balaska Márkkal a válogatókon több célra lövünk, ezért még nem tudjuk, hogy milyen számokban sikerül majd kvalifikálnunk magunkat a csapatba" - mondta. Az olimpiai bronzérmes kenus, Kiss Tamás, aki a közelmúltban igazolt Csepelről Szegedre, elárulta: a szolnoki rangsorolón 1000 méter egyesben aratott sikere után a jövő hétvégi első válogatóversenyig mindenképpen erre a számra fókuszál.

A világbajnokság miatt csúszik a SZIN

Szentgyörgyi Pál, a város alpolgármestere kiemelte, hogy nagyszerű a kapcsolatuk az MKKSZ-szel, s az önkormányzatnak is volt feladata a versenypálya átalakításával kapcsolatban, aminek eleget is tett. Hozzátette: a hagyományos Szegedi Ifjúsági Napok időpontját is eltolták egy héttel, hogy ne ütközzön a világbajnoksággal, és a város területén is végrehajtanak idegenforgalmi és turisztikai fejlesztéseket. Hiezl Gábor, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: óriási megtiszteltetés, hogy a vb névadó szponzorai lehetnek. "Sporthasonlattal élve az utolsó száz nap olyan, mint egy versenyben az utolsó száz méter, nem lehet pihenni, most még nagyobb energiákat kell mozgósítani. Ehhez kitartást kívánok a sportolóknak és a szervezőknek is" - mondta. A kajak-kenu világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik a Maty-éren, a rajtig hátralévő időt az NKM helyi székházának homlokzatán elhelyezett óra mutatja majd.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.