Közlekedés

Sokan szabálytalanul parkolnak Szegeden

Sokan szabálytalanul parkolnak Szegeden

2019. május 31., péntek
Sokan szabálytalanul parkolnak Szegeden

A járművezetők sokszor nem találnak megfelelő parkolóhelyet Szegeden, ezért szabálytalanul állnak meg, vagy parkolnak. A parkolási övezetekről és a fizető parkolási lehetőségekről Majoros Gabriella, gépjárművezető-oktatóval beszélgettünk.

- Néhány nappal ezelőtt a Moszkvai körúton egy áruszállító tehergépkocsi káoszt okozott a csúcsforgalomban, mert a számára kijelölt helyen nem tudott a rakodásához megállni, ezért az úttesten kényszerült megállásra – mondta Majoros Gabriella, gépjárművezető-oktató. Hozzátette, csak rendőri intézkedésre sikerült szabaddá tenni a rakodási területet. Gabriella fel hívta a figyelmet a megállást tiltó és várakozást tiltó táblák, valamint ezek kiegészítő jelzéseinek értelmezésére. - A várakozni tilos táblánál ugyan megállni nem tilos, de a megállás szabályait ehhez ismerni kell. Megállás az, amikor egy jármű megáll a ki- és beszállás idejére, vagy folyamatosan rakodik, ezen felül ez nem tarthat 5 percnél tovább úgy, hogy a jármű vezetője a járművénél marad, és pl. a rakodó jármű érkezésekor azt azonnal szabadon hagyja – fogalmazott. Kiemelte, hasonló eset a kapubejáró is, ahol szintén szabad megállni, de várakozni – azaz parkolni - már tilos. Megállni pedig az úttest menetirány szerinti jobb oldalán szabad, ha a közúti jelzésekből más nem következik, akkor az úttesten, a járdától 30 cm-en belül, párhuzamosan és egy sorban. - Ha az utca kétirányú, akkor a baloldalon csak a szemben érkező járművek állhatnak meg. Ezt sokan nem tartják be és szemben állnak meg, pedig a baloldalon csak egyirányú utcában szabad. Ennek oka, hogy az onnan érkező járművek látták csak a szabályokra vonatkozó jelzéseket. Ha a tábla merőleges vagy ferde parkolást ír elő, akkor a járművet csak úgy szabad leparkolni – figyelmeztetett Gabriella. A gépjárművezető-oktató megemlítette, hogy a járdán, 2 vagy 4 kerékkel csak akkor állhat meg egy jármű, ha a gyalogosoknak megfelelő – 1,5 m hely marad, valamint a járda felénél többet nem foglal el, illetve a tengelyterhelése nem haladja meg az 1000 kg-ot. A "Megállni tilos" és a "Várakozni tilos" jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart, és az úttestre vonatkozik.

Kivéve:

  • ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg.
  • ha ellenkező értelmű jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja.
  • ha a jelzőtábla alatt - a tábla síkjára merőlegesen - elhelyezett kiegészítő táblán nyíl jelzi, hogy a tilalom hatálya a táblától kezdődően vagy a tábláig áll fenn, ill. a tábla előtt és után fennáll. A nyíl iránya a korlátozás alá eső terület felé mutat. A szabálytalanul várakozó járművek elszállíthatóak: 
  • ha a jármű a kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik, forgalommal szemben várakozik.
  • ha a mozgáskorlátozottak gépjárműveik részére fenntartott jelzőtáblával, vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul vagy pl. kerékpárúton várakozik.

A gépjárművezető-oktató felhívta a figyelmet az egyszerűbb szabályokra, amik tiltják a megállást: - Megállni tilos gyalogos átkelőhely előtt 5 m-en belül, útkereszteződés előtt és után 5 m-en belül, autóbusz és taxi megálló előtt 15 méteren, utána 5 méteren belül, ha az útburkolati jelek mást nem jeleznek. Ilyen járművekkel is gyakran találkozunk a városban ezért veszélyes megközelíteni egy gyalogos átkelőhelyet, mert nem lehet észlelni idejében a lelépett gyalogost, illetve gyakran tapasztaljuk, hogy a buszok nem férnek be a megállóba, ezért akadályozzák a forgalmat – összegezte. Gabriella elmondta, érdemes utánajárni, mert az elszállított, megbüntetett jármű „visszaszerzése” költséges és hosszadalmas lehet. Az elszállított jármű helyére Szegeden piros matrica kerül, így a jármű vezetője nem fogja azt gondolni, hogy a járművet eltulajdonították. (Kiemelt képünk archív)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.