Hírzóna

Romániában rekordmagas részvételt regisztráltak, a magyarlakta térségekben a szavazási kedv elmaradt az átlagtól

Romániában rekordmagas részvételt regisztráltak, a magyarlakta térségekben a szavazási kedv elmaradt az átlagtól

2019. május 26., vasárnap
Romániában rekordmagas részvételt regisztráltak, a magyarlakta térségekben a szavazási kedv elmaradt az átlagtól

Romániában minden korábbi európai parlamenti (EP-) választásnál többen járultak az urnákhoz vasárnap az EP-választáson, a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben azonban a részvétel elmaradt az országos átlagtól.

Romániában helyi idő szerint 7 és 21 (magyar idő szerint 6 és 20) óra között tartottak nyitva a szavazóhelyiségek. A részvétel valós időben történő követését lehetővé tevő informatikai rendszer adatai szerint helyi idő szerint 21 óráig a hazai névjegyzékben szereplő több mint 18 millió 260 ezer állampolgár 49 százaléka adta le voksát. Ez több mint másfélszerese a legutóbbi, 2014-es EP-választáson regisztrált 32,16 százalékos részvételnek. A legaktívabbnak néhány erdélyi megye, Bukarest, és főleg a fővárost övező Ilfov megye bizonyult, alacsonyabb részvételt pedig a máramarosi, és észak-moldvai megyékben regisztráltak. A magyar többségű székelyföldi megyékben is az országos átlag alatt volt a részvétel: Hargita megyében a jogosultak 47,37 százaléka, Kovászna megyében pedig 42,83 százaléka adta le voksát az EP-választáson. A rekordmagas részvétel feltehetően annak tulajdonítható, hogy Romániában vasárnap népszavazást is tartottak igazságügyi témákban, amelyekkel a korrupcióellenes harc folytatásához és a szociálliberális kormány megbuktatásához akart választói felhatalmazást szerezni Klaus Iohannis jobboldali államfő. A kormánypártok által bírált és félhivatalosan bojkottált népszavazáson a részvételi arány 41,28 százalék volt, messze meghaladva a 30 százalékos érvényességi küszöböt. Romániában egy referendum akkor érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 30 százaléka leadja voksát, és akkor minősül eredményesnek, ha legalább 25 százalékuk azonos módon szavaz. A nagyvárosok szavazókörzetei és a román külképviseletek előtt kígyózó sorokra hivatkozva Klaus Iohannis államfő és a jobboldali ellenzék is a voksolás meghosszabbítását követelte, de a központi választási bizottság (BEC) minden erre vonatkozó kérést elutasított. Külföldön vasárnap estig csaknem 350 ezer román állampolgár voksolt az EP-választáson. Hasonló sorok csak az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson alakultak ki a román külképviseleteknél, amikor az első fordulóban 160 ezren voksoltak, a második fordulóban pedig csaknem háromszor annyian (380 ezren) szavaztak.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.