Sport

Osztályoztuk a MOL-Pick Szeged játékosait- nálunk Bánhidi Bence a legjobb

Osztályoztuk a MOL-Pick Szeged játékosait- nálunk Bánhidi Bence a legjobb

2019. május 27., hétfő
Osztályoztuk a MOL-Pick Szeged játékosait- nálunk Bánhidi Bence a legjobb

Két meccsel hamarabb és nem úgy ért véget a szezon a MOL-Pick Szegednek, ahogy azt tervezték a szurkolók és a csapat. A remek őszi szezont egy döcögős tavasz és a két legfontosabb párharcban látványos összeomlás követte. A bajnoki döntő után elkészítettük a csapat "bizonyítványát", amin egyértelműen érződik hogy felemás volt a szezon.

Kapusok

Marin Sego:

A horvát kapus elévülhetetlen érdemeket szerzett a tavalyi bajnoki cím megszerzésében és a formáját őszre is átmentette, Alilovic sokáig szóhoz sem jutott mellette a Bajnokok Ligájában. A taaszi szezonban már akadt egy-egy gyenge periódusa, de többnyire biztos pont volt a kapuban. Úgy köszönt el és ment el új klubjába, a Montpellierbe, hogy a kudarccal végződő bajnoki döntő egyik legjobb szegedi játékosa volt.

Osztályzata: 8

Mirko Alilovic:

Veszprémből Szegedre igazolni mindig komoly kihívás. Alilovic ezt vállalta, és nem "égett meg". A szezon elején elsősorban a magyar bajnokikon jutott szerephez, de amikor a Bajnokok Ligájában a kapuba állt, bizonyította, hogy akár hosszútávon is komoly értéke lehet a szegedi csapatnak. Egy hajszálnyival kevesebb emlékezetes pillanata volt, mint Segónak, de összességében kijelenthető: rajta sem múlt semmi.

Osztályzata: 8

Szélsők

Jonas Källman:

Továbbra is az egyik legstabilabb pontja tudott maradni a csapatnak, de az idei év egy kicsit szürkébbre sikerült, mint az eddigiek. Tavasszal hátsérüléssel bajlódott, ami rányomta a bélyegét a játékára, de megkérdőjelezhetetlen helye volt és van a csapatban. Az viszont az idei évben érezhető volt, hogy a kora miatt már nem ő lesz az, aki minden mérkőzést megnyer a Szegednek.

Osztályzata: 7

Stefan Sigurmannsson:

Egyértelműen az ősz volt az övé. A legbiztosabb kezű heteslövője volt a csapatnak, emlékezetes produkciót nyújtott a PSG ellen. Tavasszal már meg-megremegett a keze, a bajnoki döntő első meccsén tőle szokatlan módon kétlabdányival dobott fölé egy hetest kritikus pillanatban. Amikor pályára került, igyekezett, akart, de nem mindig járt sikerrel. Kívülről úgy tűnt, komoly önbizalomhiánnyal küzd. Lesz még jobb szezonja.

Osztályzata: 6

Mario Sostaric:

A legjobb szegedi szezonja volt a mostani. Bíztak benne a társak, tömték is labdával, amikor lehetett, ő pedig dobálta a gólokat. Sajnos a négy legfontosabb meccsen (Vardar Szkopje, Telekom Veszprém) nem tudott érvényesülni a pályán, az ellenfelek igyekeztek kikapcsolni a játékból. De a négy meccsen lőtt 4 gól így is nagyon szerény. Mindezek ellenére a játéka nélkülözhetetlen volt a csapatnak.

Osztályzata: 7

Átlövők:

Jorge Maqueda:

"Na, megint egy öreg. Na, megint egy zsoldos. Ez a játékos már sehova nem kellett, azért jött ide Szkopjéból" ‒ rengeteg ilyen és hasonló komment érkezett a szurkolóktól a spanyol jobbátlövő szerződtetése után. Na, ezeket pillanatok alatt cáfolta Maqueda.Erőtől duzzadó játéka meccseket hozott a Szegednek ősszel, amikor meccseket döntött el, majd sok csapattársához hasonlóan halványabb volt tavasszal. Bár nélküle nehezen volt elképzelhető a csapat, a végén már rengeteget hibázott. Jövőre is alappillére lehet a MOL-Pick Szegednek.

Osztályzata: 6

Bodó Richárd:

Ő is az ősz embere volt. Akkor azokat az erényeit csillogtatta, amiért a tavalyi bajnoki döntő embere lett, majd elment a válogatottba, megszületett a kisfia és tavaszra eltűnt az átütőerő a játékából. Egy gyermekszületés kihatással van a játékos teljesítményére, de nem biztos, hogy csak ez van a háttérben. Mutatja ezt az is, hogy a szezon második felében elég rendesen jegelte a szakmai stáb, amitől érezhetően görcsösebb lett. Jön a szünet és neki most egy feladata van: újra kell építenie magát az edzői stáb segítségével.

Osztályzata: 6

Nik Henigman:

Leigazolása meglepetés volt, bár tehetsége vitathatatlan, játéka egyelőre nem kiforrott- ezt a kétperces kiállításai is jól mutatják. A komolyabb meccseken elsősorban védekezésben került pályára, Blazevic kiesésével fontos szerep hárult rá az utolsó meccseken. Több-kevesebb sikerrel megoldotta, de egyelőre nem mondható, hogy perdöntő szerepet játszik a csapatban. A fejlődési lehetőség benne van.

Osztályzata: 6

Balogh Zsolt:

Vele kapcsolatban a kritika mindig az, hogy védekezésben nem tudják használni az edzők, így "egyoldalas" játékos, azaz többnyire csak támadásban és rövid oldalon van a pályán, egy félidőt. Bár a válogatottban többször lehetőséget kapott védekezésben, Szegeden nem kockáztattak. A teljesítményére erősen rányomta a bélyeget, hogy szinte az év elején tudható volt, hogy az utolsó szezonját tölti Szegeden. Kicsit légüres térben mozgott és ő pont az a típus, akinek ez maximálisan érezhető is a játékán. Ennek ellenére nagyon sok remek periódusa volt, fontos gólokat dobott akcióból és hetesből is. Soha rosszabb igazolása ne legyen a Szegednek, mint ő volt. Hét év után szerződött Tatabányára, ahol vezére lehet a csapatnak, és ha így lesz, ott is a közönség kedvenc lehet. Neki megadatott, hogy góllal búcsúzhasson az utolsó meccsen.

Osztályzata: 7

Stanislav Kasparek:

A tavalyi horvát világbajnokság ideje alatt jelentették be érkezését és az ott mutatott játéka alapján mindenki azt mondta: ő az új Filip Jícha. Vitathatatlan, hogy a cseh átlövő kinézetre és játékban is hasonlít honfitársához, de sokat kell még tennie azért, hogy hasonló karriert fusson be. Fokozatosan épült be a csapatba, a Bajnokok Ligájában is egyre több szerepet kapott, de még le kell tisztulnia a játékának, hogy beváltsa tehetségét. Ő is egyértelműen a jövő embere lehet és így egyszersmind a MOL-Pick Szeged értéke.

Osztályzata: 6

Alen Blazevic:

Hogy milyen fontos szerepe van a Szeged játékában, azt éppen a hiányával bizonyította. A védelem oszlopa volt egész évben, de gerincsérve miatt a legfontosabb meccseken nélkülözni kellett. Ameddig pályán volt, az egyik legbiztosabb pont volt, és az egyik, hanem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Hallani lehetett, hogy nem hosszabbítanak vele, de végül újabb egyéves szerződést kapott. Cseppet sem szabad emiatt bánkódni.

Osztályzata:9

Dimitrij Zsitnyikov:

Bombac és Canellas érkezésével az irányítóposztról az átlövők közé került. Játékintelligenciáját itt is csillogtatta, remek összhangban dolgozott a beállókkal, elsősorban Bánhidi Bencével. Már-már kötelezően emlékezetes gólokat lőtt, ugyanakkor neki is akadtak "lyukas" meccsei. Azon játékosok közé tartozik, aki nélkül nehezen képzelhető el a jelenlegi MOL-Pick Szeged. Ha több lehetőséget kap, akkor még jobb teljesítményre lehet képes és talán többször lehetett volna megpróbálni irányítóban is játszatni.

Osztályzata: 7

Irányítók:

Joan Canellas:

Maquedához hasonlóan ő is megkapta, hogy öreg, és levezetni jön Szegedre.Ezt pont ugyanolyan gyorsan cáfolta, mint honfitársa. Minden mérkőzésen (!!!!) pályán volt, egyértelműen ő volt a jobb formában játszó irányító az egész szezonban. Talán nála is volt egy kisebb hullámvölgy tavasszal, de ez kevéssé volt észrevehető. A Pastor-szisztéma nem volt új neki, így könnyen összeszokott a csapattal, meccseket döntött el passzaival vagy góljaival. Ha tartja a formáját, akkor a jövő évben is alapember marad, és senki nem meri majd "leöregezni".

Osztályzata: 8

Dean Bombac:

Kis túlzással örömünnep kezdődött, amikor nyáron a semmiből bejelentették: visszatér Szegedre a szlovén irányító. Nem úgy folytatta, ahogy elment Szegedről, de a szakmai stáb és a szurkolók is türelmesek voltak vele. Az év második felére ő egyértelműen jobb játékot hozott és már többször is megmutatta, hogy miért imádják Szegeden. Mindenki tudja, mire képes, így azt is, hogy sokkal több van benne, mint amit az idényben láttunk. Nagy tétben lehet rá fogadni, hogy jövőre sokkal jobb lesz a játéka mint idén.

Osztályzata: 6

Beállók:

Matej Gaber:

Idén talán kevesebb feladatot kapott, Bánhidi Bence mögött egyértelműen a második számú beálló volt. Mindezek ellenére nem lehetett különösebb panasz a játékára, többnyire jól szállt be és tehermentesítette poszttársát. Blazevic kiesésével védekezésben fontos szerepet kapott, amit a legjobb tudása szerint meg is oldott, de akadtak benne hibák. Rosta Miklós személyében kap egy fiatal riválist, ennek ellenére jövőre stabil helye van a csapatban.

Osztályzata: 7

Bánhidi Bence:

A legeredményesebb magyar játékos volt a Bajnokok Ligájában nem csak a szegedi csapatot, de a veszprémit is idevéve (75 alkalommal talált a kapuba). Szinte minden ellenfél hangsúlyozta, hogy külön készülnek rá, de a MOL-Pick Szeged óriása élt a lehetőséggel. Nem volt komolyabb hullámvölgye, bár betegség és sérülés sem kerülte el a szezonban. Egyértelműen a legjobb és legegyenletesebb teljesítményt hozta, amibe egy hangyányi piszokfolt a vasárnapi Veszprém elleni meccsen kapott (elhamarkodott) piros lapja.

Osztályzata: 9

Három játékos többnyire a bajnokságban lépett pályára, a Bajnokok Ligájában csak kevés lehetőség jutott nekik, ezért őket külön értékeltük.

Nagy Martin:

Sokan mondják, hogy a "fiatalszabály" legnagyobb nyertes, mert "kötelező" benevezni. Azt már korábban is bizonyította, hogy a két topkapus sérülése vagy pihentetése esetén akár a Bajnokok Ligájában is bevethető, de idén szintet lépett, miután a Vecsés elleni bajnoki meccset teljes egészében megkapta. Élt a bizalommal, és bár háttérembernek tűnhet, nagyon fontos szerepe van a csapatban. Ha kellett, jó ugrott be.

Osztályzata: 9

Stefan Sunajko:

Nagy Martinhoz hasonlóan a "fiatalszabály" nyertese. Ugrásra készen várja, hogy pályára kerüljön és többnyire jól szállt be a meccsekbe, a Bajnokok Ligájában és a bajnokikon is. Szerepe fontos a csapatban, de kérdés, hogy a nagynevű társak mellett adódó kevés játéklehetőség mennyire elégíti ki az igényeit, illetve tud-e fejlődni így vagy sem.

Osztályzata: 8

Pedro Rodríguez:

Az utóbbi két évben a beugrós szerepkör volt az övé. Komolyabb feladata a bajnokikon volt, azokat rutinból hozta. A Bajnokok Ligájában ha kellett ott volt, de érezhető volt, hogy a szakmai stáb nem benne gondolkodik. Balatonfüredre igazol, ahol vezére lehet a csapatnak és újra felépítheti magát.

Osztályzata: 7

Vezetőedző:

Juan Carlos Pastor:

A rengeteg őt ért kritikára tavaly egy bravúros bajnoki címmel válaszolt és az őszi szezonban senkinek eszébe sem jutott kritizálni a mestert. Remekül működött a kémia a csapat és az edző között, szinte tökéletesen menedzselte a meccseket és mindig sikerült megtalálnia a legjobb taktikát. Jött a tavasz és valami változott. Mintha a kémia is csak hellyel-közzel működött volna, és bár a mindig megtalálta a legjobb taktikát, sokszor meccsen belül nem tudott változtatni, vagy a csapat nem tudott váltani. A kupadöntőn ismét remekül meccselt, de a Vardar Szkopje és a Veszprém elleni két súlyos vereségnél csúcsosodott ki az előbb említett probléma. Sajnos ez az egész szezont el is vitte.

Osztályzata: 6

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.