Közélet

Orvosok is a vérüket adták az egyetemen

Orvosok is a vérüket adták az egyetemen

2019. május 9., csütörtök
Orvosok is a vérüket adták az egyetemen
A véradás fontosságára való figyelemfelkeltés és példamutatás céljából a Szegedi Tudományegyetem legutóbbi véradásán az intézmény hallgatóin és a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóin kívül több intézményvezető professzor és orvos is megjelent. A klinikai központnak éves szinten közel 22 ezer vörösvérsejt-koncentrátumra van szüksége, ami pontosan ugyanannyi véradót jelent. Önkéntes segítésre hívták május 8-án az egyetemi polgárokat. Ez alkalommal az intézmény hallgatóin kívül nagy számban vettek részt a véradáson a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozói, valamint a legnagyobb vérfelhasználó klinikák vezetői. Ez a példa nélküli összefogás a figyelemfelhívás jegyében zajlott.

Mint ahogy Dr. Lázár Máriától, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgató-helyettesétől megtudtuk, a szegedi klinikák éves vörösvérsejt koncentrátum igénye közel 22 ezer, ez országos szinten az egyik legnagyobb vérfelhasználóvá teszi a Szegedi Tudományegyetem klinikáit. Ami pedig azt jelenti, hogy éves szinten igen sok, pontosan ugyanennyi, 22 ezer sikeres véradásra van szükség, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a régióban el tudja látni a betegellátás vérfelhasználási igényét. Dr. Molnár Anna, a klinikai Transzfúziós Bizottság elnöke elmondta, hogy akár 10 literes mennyiséget meghaladó vérkészítményt is igényelhet egy szívsebészeti vagy egy érsebészeti beavatkozás, valamint a gyomor-bélrendszeri vérzések ellátása is. A hematológiai és onkológiai betegek pedig a klinikai bent tartózkodásuk során igényelhetnek nagy mennyiségben vérkészítményeket.

A véradáson megjelent Prof. Dr. Kovács László, a Klinikai Központ elnökhelyettese, a Reumatológia Klinika igazgatója, valamint a legnagyobb vérfelhasználó klinikák képviseletében, Prof. Dr. Varga Endre, a Traumatológiai Klinika igazgatója, Dr. Pető Zoltán osztályvezető, a Sürgősségi Betegellátó Osztály, dr. Hegedűs Zoltán klinikai főorvos, a II. Belgyógyászati és Kardiológiai Klinika Szívsebészet, valamint Dr. Rónaszéki Benedek, a Hematológia képviseletében, és Dr. Lovas András az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet képviseletében.

A véradáson közel 115-en adtak vért, ami - figyelembe véve, hogy egy hónappal ezelőtt is volt az SZTE-n véradás - egy igen jó eredménynek mondható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.