Sport

Lesz videóbíró a MOL-Pick Szeged–Telekom Veszprém kézidöntőben

Lesz videóbíró a MOL-Pick Szeged–Telekom Veszprém kézidöntőben

2019. május 14., kedd
Lesz videóbíró a MOL-Pick Szeged–Telekom Veszprém kézidöntőben

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) Szakmai és Versenybizottsága kedden határozatbanjelentette be, hogy MOL-Pick Szeged–Telekom Veszprém férfi bajnoki döntőben a játékvezetők alkalmazhatják a videóbírót - írja a Hétméteres.com.

Mint ismert, a Videó Ismétlő Rendszer alapján állították ki piros lappal egy ütközés után

a hétvégi női Bajnokok Ligája-döntőben

a Győri Audi ETO KC irányítóját, Nycke Grootot. Íme a határozat, amelyet Zsiga Gyula, az MKSZ Szakmai- és Versenybizottságának elnöke jegyzett. „A Magyar Kézilabda Szövetség Szakmai- és Versenybizottsága a 2018-2019. évi Nemzeti Bajnokság női és férfi I. osztály versenykiírásának 12.9. pontját az alábbiakkal egészíti ki: A férfi NBI.-es bajnoki döntő két mérkőzésén, a mellékletben szereplő szabályok szerint, a játékvezetők alkalmazhatják a Videó Ismétlő Rendszert.”

Az általános protokoll a szövetség közlése szerint a VIR-rel kapcsolatban:

1.Csak a játékvezetők kérhetik a Videó Ismétlő Rendszer (VIR) használatát.A játékidő megszakítása ebben az esetben kötelező. 2. A játékvezetők elrendelik a játékidő megszakítását és egy egyezményes karjelzéssel jelzik, hogy az adott játékszituáció értékeléséhez a VIR segítségét kérik. 3. A döntéshozatalnál a játékvezetők együtt megtekintik a monitoron az esetet és közösen döntenek. 4.A VIR használatát követően a játékvezetők eredeti döntésüket csak akkor módosíthatják, ha a rendszer egyértelmű és perdöntő képi bizonyítékkal szolgál. 5. Amennyiben a VIR képe nem perdöntő, úgy a játékvezetők a saját megfigyelésük alapján hozhatnak csak döntést. 6. Amennyiben a VIR használata közvetlenül valamelyik játékrész vége előtt vagy azzal egy időben történik, a játékvezetőknek a játéktéren kell tartani a játékosokat, addig ameddig a VIR segítségével hozott döntés megszületik. 7. Amennyiben a VIR használata közvetlenül valamelyik játékrész vége előtt vagy azzal egy időben történő esemény miatt szükséges, azonban a játékosok elhagyták a játékteret, a játékékvezetőknek írásos jelentést kell készíteniük a Verseny Albizottság részére. 8. A játék folytatására adott játékvezetői sípjelzés után, az azt megelőzően történt eseményekkel kapcsolatban a VIR nem vehető igénybe. 9.A VIR használatát a lehető leggyorsabban kell végrehajtani.Amennyiben technikai probléma merül fel, úgy ez az idő a játékvezetők belátása szerint meghosszabbítható. 10. Amennyiben a VIR nem működik megfelelően, a mérkőzés hátralévő részében nem használható. 11. A VIR igénybevétele után a játékvezetőknek egyértelműen kommunikálni kell döntésüket mindkét csapat csapatfelelőse és a versenybírók felé. 12.A VIR használata közben kizárólag a játékvezetők, a technikus és a játékvezető ellenőr tartózkodhatnak a monitornál. 13. A játékvezetők kötelesek ellenőrizni a VIR működését a mérkőzés megkezdése előtt. 14.A játékvezetőknek törekedniük kell a lehető legkevesebb játékmegszakításra.

Szituációk, amikor a VIR igénybe vehető:

1. Durva sportszerűtlenségek és szabálytalanságok, amelyek a játékvezetők látókörén kívül történtek, azonban azok súlyos következményeit a játékvezetők csak később észlelték 2. Kétség esetén kettő vagy több játékos fizikai konfrontációjának büntethetősége esetében 3. Amennyiben a játékvezetőknek komoly kétségeik vannak, hogy egy szabálytalanság 8:5 szerint kizárással büntetendő vagy sem 4. Amennyiben a játékvezetőknek kétségeik vannak, hogy egy szabálytalanság 8:5 szerint kizárással vagy 8:6 szerint kizárással és feljelentéssel (kék lap) büntetendő 5. Kétség esetén a mérkőzés utolsó 30 másodpercében történt 8:10c vagy 8:10d szerinti szabálytalanságok esetében 6. Amikor egy csapat kapuelőtere üres és a játékvezetők nem biztosak benne, hogy 7 méteres dobást kell ítélni 7. Kétség esetén, a játékvezetők szándékos megtévesztésére irányuló esetben (pl. színészkedés, provokált támadó fault), amikor a vétkes játékos büntetése szükséges lehet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.