Közélet

Hőgutát kaphatunk a szegedi villamosokon nyáron

Hőgutát kaphatunk a szegedi villamosokon nyáron

2019. május 27., hétfő
Hőgutát kaphatunk a szegedi villamosokon nyáron

Akkor kapcsolják be a szegedi villamosokon - már amelyiken van egyáltalán - a légkondicionáló berendezéseket, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik. A Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) azt közölte, a nyári menetrend ideje alatt törekednek majd arra, hogy azokat a járműveket, amelyeken bukóra lehet kinyitni az ablakot, ne közlekedtessék.

Habár a mostani időjárásban nem az a legnagyobb gond, hogy túl meleg lenne, az elmúlt hetekben azért akadt arra példa, hogy a legmagasabb nappali hőmérséklet elérte a 28 fokot is. Azokon a napokon, amikor már legtöbben rövid nadrágot vagy szoknyát és rövid ujjú pólót vagy felsőt választottak viseletül, a szegedi villamosokon még lenge öltözetben is kiverte a víz az utasokat, ugyanis a klímaberendezések nem működtek. Éppen ezért a SZKT-hez fordultunk, hogy megtudjuk, mikor, milyen feltételek teljesülése esetében helyezik működésbe a légkondicionáló berendezéseket.

"Az elmúlt években az utazó közönség már megszokhatta, hogy amikor nappali hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, az arra alkalmas járműveinken automatikusan bekapcsoljuk a központi klímaberendezéseket"

- írt az SZKT a szegedma.hu megkeresésére. A közlekedési társaság azt is közölte, a napi forgalomba kiadott járműveik 40-50 százaléka rendelkezik légkondicionálással, amit minden esetben a jármű homlokfalán vagy az oldalán piktogram is jelez. "Az utasok kérésére tavaly óta a járművek belsejében is jelezzük, hol vannak a levegő befúvó nyílások, azok érdekében, akik érzékenyek a klimatizálásra" - tették hozzá.

További problémát generál a melegebb napokon - amikor még nem haladja meg tartósan a nappali hőmérséklet a 25 fokot -, hogy a villamosok ablakait nem vagy csak részben lehet kinyitni. Ezzel kapcsolatban az SZKT megkeresésünkre azt írta,"a még 2010 előtt forgalomba helyezett Tatra villamosokból alapvetően két kialakítású létezik az ablakok szempontjából: ezen villamosok egy részének nagyméretű elhúzható oldalablakai vannak, a másik részének kis méretű bukó ablakai és tető szellőzője." A közleményben azt is hangsúlyozták, minden tőlük telhetőt megtesznek majd, hogy akisméretű bukóablakos konstrukciót a nyári menetrend alatt ne járassák.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.