Közélet

Frittmann rozé nyerte a Szeged Bora díjat 2019-ben

Frittmann rozé nyerte a Szeged Bora díjat 2019-ben

2019. május 20., hétfő
Frittmann rozé nyerte a Szeged Bora díjat 2019-ben

Kétszeresen is duplázott a Frittmann Borászat, hiszen 2018 után idén is sikerült elnyerniük a Szeged Bora díjat, emellett a legszebb fehér bor is az övék. Eredményt hirdettek a XXV. Szegedi Borfesztivál borversenyén hétfőn.

Balla Géza, a 2018-as év borásza vezette a zsűrit, köszöntőjében pedig úgy fogalmazott az aradi szakember, hogy a szegedi egy nemzetközi borfesztivál. A Frittmann Borászat 2018-as rosé cuvée-je nyerte el a Szeged Bora kitüntetést idén. Tavaly szintén Frittmannék vitték ezt a díjat, akkor a cserszegi fűszeressel. A legszebb fehér bor kategóriájában is ők nyertek 2018-as generosájukkal. A legszebb rozé pedig a Font kékfrankosa.

A legszebb vörös bor a Günzer Családi Birtok 2017-es cabernet sauvignonja. A tokaji borok közül a legszebbnek a tolcsvai Sajgó Pincészet öt puttonyos aszúját választották. A zsűri a legelegánsabb borként a Holdvölgy Pincészet 2015-ös Exaltation tokaji sárga muskotályát díjazta. A borfesztivál legszebb megjelenésű bor díját a Schieber pincészet vihette el 2016-os tabu kékfrankosáért. A társadalmi zsűri díja pedig a Kincsem Kastély furmintja.

"A jó bor iható"

Ilyen egyszerűen fogalmazott Frittmann János arról, mit érdemes tudni díjnyertes boraikról. A rosé cuvée-jük pinot noir és zweigelt szőlőkből készült. "Rendkívül gyümölcsös, azt szokták mondani, hogy szinte gyümölcsbomba. Teli van ribizlis, málnás, szamócás illat- és ízvilággal" – ismertette. "A rozé maximálisan megfelel annak a kritériumnak, hogy iható legyen, habár az utóbbi időkben annyit állítanak elő, hogy nem mindre igaz ez. Ha jól van megtermelve és feldolgozva a szőlő, akkor szenzációs lesz" – magyarázta. "A generosa magyar nemesítésű fajta, mi töltöttük Magyarországon először palackba. Nagyon sikeres borunk, készült belőle egy pezsgő és egy fahordós is. Ismert külhoni szakemberek szerint az utóbbi 50-60 év egyik legjobb fajtája. Azt hiszem, hogy valóban így van, sok versenyen nyer, próbáljuk megismertetni a szakmával is, de kereskedelmi forgalomban szintén sikeres. Ennyi idő alatt egy ilyen fajta ritkán ér el ilyen sikereket. Az igazi sikert abban mérem, hogy leveszik a polcról és utána még harmadszor is. A borverseny az csak azt a célt szolgálja, hogy ne magunk, hanem mások, a konkurencia mondjon jót a borainkról" – részletezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.