Közélet

Elhunyt a szegedi dóm püspöki székének készítője

Elhunyt a szegedi dóm püspöki székének készítője

2019. május 4., szombat
Elhunyt a szegedi dóm püspöki székének készítője

Néhány héttel 86. születésnapja után, április 28-án a szegedi klinikán elhunyt Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész.

A

delmagyar.hu

beszámolója szerint Tóth Sándor Miskolcról indulva a nagy előd, Kisfaludi Strobl Zsigmond növendékeként 1959-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Budapesten nem kapott műtermet, ezért Vásárhelyen kezdte pályáját, ahonnan 1961-ben Szegedre hívták, hogy irányítsa az akkor alakuló művészeti gimnázium megszervezését. A tanítással párhuzamosan alkotóművészi pályafutása is kibontakozott, sorra nyerte a különböző pályázatok, tárlatok díjait. A szobrászat évezredes hagyományainak folytatója volt. 1974-ben megkapta a firenzei Giorgio Vasari Nemzetközi Éremverseny harmadik díját, és Nyíregyházán kapott műteremlakást, amire Szegeden hosszú éveken át hiába várt. Bár alkotómunkája ezután inkább a Nyírséghez kötötte, valójában mindig szegedi maradt, családjával nem költözött el a Tisza partjáról. 1977-ben kezdeményezésére hozták létre a Nyíregyháza-sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelepet. Szegedi templomkapujáért megkapta VI. Pál pápa ezüstérmét. 1988-ban a bécsi Kunsthistorisches Museumban rendezték meg kiállítását, ahol az éremtárban ő volt az első élő magyar művész, aki önálló tárlatra kapott lehetőséget.

Tóth Sándor szobrászművész szegedi műtermében 85. születésnapján (Fotó: Délmagyar/Török János)

1993-ban szentelték fel egyik legjelentősebb művét, a máriapócsi görögkatolikus kegytemplom bronz domborműves kapuját. 1994-ben Colorado Springsben, az Amerikai Numizmatikai Múzeum hívta meg önálló tárlattal. 1995-ben elnyerte Ravenna aranyérmét. Munkáit a Magyar Nemzeti Galériától a Vatikáni Pápai Műgyűjteményekig világszerte számos rangos múzeum őrzi. A szegedi dómban áll veretes bronz püspöki széke. Másik nevezetes alkotását, az egri székesegyház több mint hét méter magas, tizenkét kazettából álló bronz domborműves kapuját, amely a bazilika főbejáratát díszíti, 2004-ben avatták fel. Éremművészetünk egyik legjelesebb képviselőjének tartják. Hatalmas életműve ezernél több éremből, több száz köztéri alkotásból, portrészoborból és kisplasztikából áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.