Közélet

Átlagosan havi 200 ezer forint lehet a nagyszülői gyed

Átlagosan havi 200 ezer forint lehet a nagyszülői gyed

2019. május 29., szerda
Átlagosan havi 200 ezer forint lehet a nagyszülői gyed

Egy átlagfizetéssel rendelkező nagyszülő 200 ezer forint gyedet is kaphat a családvédelmi akcióterv 7. pontja alapján - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Rétvári Bence hozzátette: a nagyszülői gyed feltétele, hogy a gyed igénylését megelőző két évben 365 napnyi munkaviszonnyal kell, hogy rendelkezzen a nagyszülő. A gyermeknek a szülővel kell élnie, de napközben a nagyszülő elviheti magához a gyermeket - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a nagyszülői gyeddel töltött évek a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számítanak. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánynak a legfontosabb iránytű a családok véleménye, így a családvédelmi akcióterv a különböző élethelyzetekre kíván megoldást nyújtani. A babaváró támogatás az egyre kitolódó gyermekvállalásra, a családi otthonteremtési kedvezmény a lakhatási problémákra, az autóvásárlási támogatás a többgyerekesek problémáira reagál. A családvédelmi akcióterv pontjainak parlamenti elfogadásáról az államtitkár azt mondta, az ellenzék ott támadja a tervet, "ahol fogást érez rajta". A kormány úgy remélte, hogy az akciótervet minden párt tudja támogatni, hiszen megírásánál az emberek véleményére alapoztak - jegyezte meg, hozzáfűzve: de a Demokratikus Koalíció, a jelenlegi legnagyobb ellenzéki erő mégsem szavazta meg a családvédelmi akcióterv eddig elfogadott négy pontját. Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed bevezetését társadalmi felmérés is indokolja. Tíz éve a családok ötven százalékánál volt jellemző, hogy a nagyszülők besegítenek a gyermeknevelésbe, míg egy 2018-as felmérés szerint már a családok kétharmadánál igaz ez - mutatott rá az államtitkár. A nagyszülői gyed bevezetéséről szóló javaslat vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.