Írjon nekünk

Hírzóna

Agyafúrt trükkel csalhattak adót Ujhelyi István elnökösködése idején a Pick Szegednél?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Összesen 876 ezer eurót (akkori értékén körülbelül 220 millió forintot) fizethetett ki a szegedi kézilabdaklub 2008-ban és 2009-ben tizenegy délszláv és román játékosnak a magyar adóhatóságot teljesen megkerülve, három hazai és egy Seychelles-szigeteki off-shore céget felhasználva, miközben az ügylet adócsaló résztvevői is szépen kerestek – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A lap szerint az ügy azért pikáns, mert a Pick Szeged társadalmi elnöke akkoriban az Európai Parlament mai lánglelkű korrupcióellenes élharcosa, a szocialista Ujhelyi István volt. Az ügyletben részt vevő cégeket a következő években felszámolták, ahogyan az akkori tulajdonos Szeviép Zrt-t is, amely – mint közismert – 443 alvállalkozót tett tönkre, összesen tízmilliárd forintnál is több adósságot halmozva fel.

A PestiSrácok.hu által megismert, első ránézésre is színleltnek tűnő szerződéskötések és az adóelkerülés éveiben a Botka László vezette szegedi önkormányzat 118 millió forint közpénzzel támogatta a kézilabdaklubot.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki vasárnap pártja listájának második helyéről kéri a választók voksait, minden erejével igyekszik a magyar kormányzatot és az országot korruptként feltüntetni a nemzetközi közvélemény előtt. Kampányának egyik hívószava is a korrupcióellenes küzdelem.

Úgy tűnik, önmagával és pártjával szemben nem állít ilyen szigorú mércét, hiszen szegedi politikusként és a Gyurcsány-kormány sportügyi és fejlesztési államtitkáraként alaposan belekeveredett a Szeviép-botrányba. Egyes szereplők egyenesen Baranyi Sándor és Pistrui László, a szocialisták kedvenc építőipari kivitelezőinek “üzlettársaként” emlegetik Ujhelyit, akiről annyi kétséget kizáróan kijelenthető, hogy igen közeli kapcsolatban állt a Szeviép-vezérekkel.

A lap szerint aligha lehet véletlen, hogy a Pick Szeged kézilabdaklub társadalmi elnöki posztjára rögtön Ujhelyi Istvánt kérték fel, amikor 2005-ben a Szeviép Zrt. lett a klub meghatározó tulajdonosa. (A nyilvánosság előtt a tulajdonost akkoriban az aranyéletet élő Pistrui László jelenítette meg.)

A PestiSrácok.hu most olyan adatok, iratok és információk birtokába jutott, amelyekből az derül ki, hogy Ujhelyi-Pistrui-korszakban, Botka László “gondos” polgármesteri felügyelete alatt a Pick Szeged a törvények tiszteletben tartása terén egy alvilági lokál szintjére süllyedt. Miközben a Szeviép nemcsak tulajdonosként, de főszponzorként is feltűnt, valójában ezeket a szponzor- és reklámpénzeket a lehető legarcátlanabb trükkökkel szivattyúzták ki (illetve vissza) a klubból.

A lap szerint fontos adalék, hogy miközben a szeviépesek 2005-től a 2010-es bukásig a sajátjukként kezelték a klub vagyonát és kasszáját, abban bőven volt az adófizetők pénzéből is, hiszen Botka László, Szeged polgármestere 2008-ban 53, 2009-ben pedig 65 millió forintos önkormányzati támogatással segítette a Pick Szegedet, amely emellett a városi sportingatlanokat és a teljes infrastruktúrát ingyen használhatta.

További részletek ITT olvashatók.

(Kiemelt kép: MTI)

Kommentek

Tovább olvasom

Közlekedés

Lopott ukrán luxusautót foglaltak le Csanádpalotán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyedi azonosító jellel visszaélés miatt indult eljárás.

Tovább olvasom

Hírzóna

Péntekig befejeződik a választásról szóló értesítők postázása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mintegy nyolcmillió választópolgárt érint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bátorságért Érdemjelet kapott három szegedi tűzoltó

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kigyulladt egy szegedi épület, az égő helysiégben kettő acetilén és egy oxigénpalack volt.

Tovább olvasom

Aktuál