Kultúra

A szarmatákról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

A szarmatákról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

2019. május 8., szerda
A szarmatákról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

Szarmaták: mítosz és valóság címmel kiállítás nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban május 17-én - számolt be a Rádió 7.

Kertész Péter, az intézmény ügyvezető igazgatója a rádió érdeklődésére elmondta, hogy a tárlatra a lengyelországi Tarnówi Múzeumból kedden érkeztek meg azok a XVI-XVIII. századi nemesi portrék és viseleti tárgyak, amelyek azt bizonyítják, hogy a lengyel nemesség a szarmatáktól eredeztette magát. A kora újkori lengyel anyagot eredeti szarmata emlékekkel együtt állítják majd ki, kiemelve a hasonlóságokat. Hozzátette: a kiállítás alkalmas arra, hogy megmutassa, hogy a lengyelek szarmata leszármazástudata párhuzamba állítható a magyar nemesi ideológia szkíta és hun eredettudatával is. A május 17-én nyíló kiállítás szeptember elejéig látható lesz az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

(Kiemelt kép: newjság.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.