Hírzóna

Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

2019. április 13., szombat
Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 5-én kezdte meg munkáját a szentesi légimentő bázis. Szolgálatát Csongrád, Bács- Kiskun, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyék lakossága érdekében látja el. Létrejöttét széles körű társadalmi összefogás tette lehetővé, önkormányzatok és magánszemélyek adakozásának köszönhetően épült meg. Az évforduló alkalmából hétfőn, Szegeden is bemutatják azt a vándorkiállítást, amely a légimentés mindennapjait bemutató fotókból áll.

Szentes földrajzi elhelyezkedése bizonyult a legmegfelelőbbnek annak idején, hogy a dél-alföldi régióban légimentőbázis létesüljön – erről a településről, mint egy kör közepéről indulva, 15 perc alatt helikopterrel elérhető a négy megye legtávolabb eső területe is. Bár a tervek szintjén ez egyértelmű volt, a bázis megépülésére sok éves várakozás után 24 önkormányzat összefogására volt szükség, amelyek pénzadományokkal járultak hozzá a beruházás elindításához. A gyűjtőakciót akkor a Csongrád Megyei Önkormányzat hirdette meg – ennek köszönhetően kezdte meg működését tíz évvel ezelőtt a bázis, amely az elmúlt évtized alatt több száz ember életét mentette meg. Jelenleg hat orvos és paramedikus személyzet teljesít itt szolgálatot, a napi működéshez szükséges minden feltétel adott, de a felszereltségük nemrég jelentősen javult. Az eddig bevetésben használtEC-135 mentőhelikopter mellémárcius végén a Készenléti Rendőrségtől kaptak egy AIRBUS EC135 P2+mentőhelikoptert – így tudták növelni a mentés biztonságát.

A légimentők életét bemutató kiállítást április 15-én, hétfőn, 14 órakor nyitják meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületének aulájában. A megnyitón köszöntőt monddr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja,Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke, a kiállítás fővédnöke,Elmer János, a bázis új vezetője, valamintDr. Arnóczki TímeaésNagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány tisztségviselői

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.