Közélet

Pintér: a polgárőrség biztonságot nyújt az országnak

Pintér: a polgárőrség biztonságot nyújt az országnak

2019. április 12., péntek
Pintér: a polgárőrség biztonságot nyújt az országnak

A polgárőrség hatékonyan hozzájárul az ország közbiztonságának megerősítéséhez - hangoztatta a belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) küldöttgyűlésén pénteken Budapesten.

Pintér Sándor azt mondta: tevékenységüknek is köszönhető, hogy a 2010-es 430 ezerről 2018-ra 187 ezerre csökkent az országban elkövetett bűncselekmények száma.

A miniszter felidézte: a közvélemény-kutatások szerint az emberek ma már biztonságban érzik magukat az otthonukban, illetve kisebb lakókörnyezetükben. Ez pedig - többek között - azon polgárőrök munkájának az eredménye, akik közvetlen kapcsolatban állnak a helyben élőkkel - értékelte, hozzátéve: a polgárőrök kiváló teljesítményt nyújtottak az illegális migráció elleni küzdelemben is. Segítségükkel 503 migránst fogtak el, illetve a polgárőrök több ezer jelzéssel segítették a határon szolgálatot teljesítő hatóságok munkáját - mondta Pintér Sándor.

A belügyminiszter végül a polgárőrök segítségét kérte a tárca új feladatainak végrehajtásához. Rámutatott, a hátrányos helyzetű térségek, illetve a romák felzárkóztatása nem sikerülhet a közbiztonság erősítése, illetve a roma polgárőrök bevonása nélkül. Túrós András, az OPSZ elnöke a szervezet múlt évi tevékenységét értékelve azt emelte ki, hogy a polgárőrök mintegy 9 millió órányi járőrszolgálatot láttak el közterületen. Ezzel jelentősen hozzájárultak a lakosság szubjektív biztonságérzetének javulásához, különösen a kisebb és közepes méretű településeken - fűzte hozzá.

Közlése szerint ez azt jelenti, hogy egy-egy polgárőr 140-150 órányi közterületi szolgálatot teljesített. Az egyesületi tagok 3 ezer jogsértőt értek tetten, 50 ezer esetben nyújtottak segítséget rászorulóknak és 10 ezer rendezvény biztosításában vettek részt.

Túrós András is hangsúlyozta, hogy a polgárőrök aktívan vették ki részüket az illegális migráció elleni küzdelemből. Különösen igaz ez az OPSZ határvédelmi tagozatára, amelynek tevékenységében 1700 egyesületi tag vesz részt - mondta az OPSZ elnöke.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.