Múltidéző 34. rész: Szeged különleges víztornyai

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged két igazán különleges víztoronnyal is büszkélkedhet: a Szent István téri az ország második legidősebb működő, vasbeton víztornya, míg a leginkább egy repülő csészealjra hasonlító rókusi, a világon is majdhogynem egyedülállónak számít.  

A rangidős

A 20. század elején a növekvő vízigény kielégítésére a szegedi városvezetés elrendelte a magas – és alacsony nyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését. 1903 áprilisában pályázatot hirdetettek egy 1000 köbméteres víztorony tervezésére. A pályázatot Zielinski Szilárd nyerte, akinek a tervei alapján 1904-re elkészült Szeged első víztornya, ami a mai napig. A víztorony magassága a terepszinttől a legfelső kilátószintig 46 méter. A Szent István téri a legidősebb, működő, vasbeton víztorony Magyarországon.

A Szent István téri víztorony Szeged egyik legfőbb nevezetességei közé tartozik (Fotó: Kovács Ferenc)

Víztorony a ligetben

Az 1950-es évek elején merült fel a gondolat, hogy Újszeged jobb ivóvízellátása érdekében víztorony építsenek a ligetben. 1951-ben készültek el a tervezésével a Szegedi Tervező Intézetben, Szojka Jenő vezetésével. A vízvezeték a Temesvári körúton haladt végig, így oldották meg a városrész korszerű csatornázását. A 36 méter magas, 500 m3-es víztornyot 1954. szeptemberében helyezték üzembe.

1954-ben adták át az újszegedi liget víztornyát (Fotó: Szegedi Emlékkereső)

Mint két tojás

A tarjáni és az újszegedi víztorony úgy hasonlít egymásra, mint két tojás. Nem csoda, hiszen mindkét torony terveit Vizvárdy István és Söpkéz Gusztáv készítette el. A tarjáni 1968–1970 között, míg az újszegedi 1971 és 1973 között épült.

Az épülő Tarján víztorony ( Fotó forrása: Tóth Marcell gyűjteménye)

A különleges csészealj  

Szeged legfiatalabb és egyben legnagyobb – 66 és fél méteres – víztornya, a rókusi, amelyet 1985 decemberében adtak át. A Délmagyar egyik korábbi cikkében az áll, hogy a világon 1985-ig mindössze három, a rókusi víztoronyhoz hasonló létesítmény épült. „Akkoriban a Budapesti Műszaki Egyetemen tananyag is volt az érdekes szerkezetű, egyedi mérnöki teljesítménnyel létrejött víztorony.” – olvasható a Délmagyar cikkében.

A leginkább egy repülő csészealjra emlékeztető Rókusi a legfiatalabb és egyben legmagasabb víztorony Szegeden (Fotó: Szegedi Emlékkereső)

Önnek melyik a kedvenc víztornya Szegeden?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
Előző sztori

Nincs megállás: újabb kulcsfigura tálalt ki a Szeviép-botrány kapcsán

Következő sztori

Kevesebb napsütés és szél várható szerdán