Kultúra

Iskolapadból került a poklot jelentő háborúba

Iskolapadból került a poklot jelentő háborúba

2019. április 30., kedd
Iskolapadból került a poklot jelentő háborúba

Egy szegedi piarista diák, Kókay László doberdói naplóját mutatják be kedd este a Milleniumi Kávéházban.

Kókay László doberdói naplója egy 18 éves szegedi piarista diák I. világháborús frontélményeinek a rendkívül részletes leírása. A naplóíró a gimnáziumi padból vonult be katonának és került ki szülővárosa háziezredéhez a Nagy Háború egyik legvéresebb hadszínterére, az olasz frontra, az Isonzó folyó mellé. A császári és királyi szegedi 46. gyalogezred a Doberdón, a rommá lőtt San Martino falunál küzdött, amikor az önkéntes őrvezető a frontra érkezett. A napló eseményei 1916 tavaszán, a doberdói vakondháború időszakában játszódnak. A naplóíró ennek az aknaháborúnak a legemlékezetesebb eseményét is megörökíti.

„Szegény digó! Mit vétettél te nekünk, s mit mi teneked?” – szakad fel az őszinte sóhaj Kókay Lászlóban az aknarobbantás előtti drámai pillanatban. Naplójában érzékletes és élményszerű leírást kapunk a lövészárokélet mindennapjai mellett a front mögötti viszonyokról a Segeti táborban, vagy épp a közeli Görzben. Kókay László naplója jelentős forrásértékkel bír a történeti kutatás számára, ugyanakkor a korszak iránt érdeklődő olvasóknak is élvezetes olvasmányt jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.