Közélet

Életbe lépett a tartósan vízhiányos időszak, de vannak kedvezmények

Életbe lépett a tartósan vízhiányos időszak, de vannak kedvezmények

2019. április 2., kedd
Életbe lépett a tartósan vízhiányos időszak, de vannak kedvezmények

Április elsejével kezdetét vette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszak Magyarországon. A belügyminiszter erről szóló, a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján meghozott határozatát a Hivatalos Értesítő 19. számában tették közzé - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az aszályos időszakkal összefüggésben életbe lépnek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok. A vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célra használt vízmennyiség után. Az ágazati szabályok alapján húsz százalékkal csökkenteni kell a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napon belül történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészletjárulék összegét, ez a vízkészletjárulék-kedvezmény. A kedvezmények érvényesítése érdekében a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulék-adatszolgáltatásban fel kell tüntetni. A vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulék adatszolgáltatáshoz mellékelni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.