Közélet

A cirkusz világa, ahogy csak kevesen ismerik

A cirkusz világa, ahogy csak kevesen ismerik

2019. április 7., vasárnap
A cirkusz világa, ahogy csak kevesen ismerik

Még egy hétig Szegeden állomásozik a világhírű Eötvös cirkusz. A cirkuszigazgató Eötvös Lóránd megengedte, hogy a kulisszák mögé lessünk és megmutatta nekünk, hogyan működik egy utazócirkusz napjainkban.

AzEötvös CirkuszMagyarországlegrégebbi utazócirkusza. A cirkusz azEötvös családtulajdonában van,1920-ban alapítottaEötvös Nándor Aladár. Az Eötvös család igazi cirkuszdinasztia, már az ötödik generáció szórakoztatja a közönséget, bár a kétezres évek elején rövid ideig nem turnéztak, de 2010-ben Eötvös József gyermekei, Eötvös Loránd és Susy az Eötvös Cirkusz alapításának 90. évfordulója alkalmából újraalapította a cirkuszt.

A cirkuszsátor körülbelül 1000 fő befogadására alkalmas, fűthető nézőtérrel. A kupola belmagassága 11 méter, a tartóoszlopok legmagasabb pontja 14 méter. Rutinos, régóta a cirkusszal dolgozó személyzet felel a sátor építésért és bontásért. Mindkét munkafolyamattal egy nap alatt végeznek.

A porond és a nézőtér 30X36 méteres, a VIP szektor mellett három különböző jegykategóriával nézhető meg az előadás. Eötvös Lóránd cirkuszigazgató azt mondja, hogy a nézőtér minden pontjáról jól lehet látni a porondot.

Napközben a kisebb karbantartási munkák és a szellőztetés mellett a fellépők gyakorolnak, a nézőket az előadás előtt félórával engedik be. A cirkuszt 40 ember működteti, közülük sokan nem csak az előadásban vesznek részt, egyéb feladatokat is ellátnak. Akár az is előfordulhat, hogy a cirkuszigazgatóval találkozhatunk a jegypénztárban- de az artisták is segítenek a mindennapi teendőkben.

A sátor mögött egy kisebb falut alakítanak ki, vagy ahogy Eötvös Lóránd fogalmaz: olyan ez mint egy panelház, csak nem egymás fölött, hanem egymás mellett vannak a lakások. Az artisták többsége saját lakókocsival érkezik, de a cirkusznak is vannak sajátjai. Ezekben elsősorban azok laknak, akik a háttérben segítik az előadásokat. Ez sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb megoldás, mint 25-30 városban megfelelő szállást keresni.

A kamionokból kialakított lakásokat készen vásárolják, de a komfortérzet fokozása miatt sokszor átalakítják. Az évtizedek alatt ez is sokat fejlődött, ma már egy kisebb garzonlakás, vagy apartmanlakás kényelmét élvezhetik a "cirkuszosok". A lakóépületek mellett egy aggregátorkocsi, szerkocsik és szállítójárművek parkolnak, amelyek egytől egyig a zavartalan működést biztosítják.

A cirkuszban fellépő állatokat a szerződtetett művészek hozzák magukkal- az idei műsorban elefántok, lovak, vadkacsák és kecskék lépnek fel. Az elefántok szállítása a legbonyolultabb, az 56 éves Rebekát és Gittát kamionnal "fuvarozzák" városról-városra , a jármű speciális vontatványnak minősül, így külön engedélyt kell rá kérni.

Az öltöző egyben jelmeztár is. Itt nemcsak az aktuális előadás kellékeit, ruháit tárolják, az előző évek jelmezei közül is fellelhető néhány. Az öltöző egyik fele a férfiaké, a másik oldala a nőké. Az előadás előtt népesül be az öltöző, majd folyamatos nagyüzem van a közel 2 órás műsor alatt.

A cirkusz két legfiatalabb fellépője Eötvös Larissza és Lorienn, a cirkuszigazgató két lánya. Ők nem a "hagyományos" iskolás életet élik, de a tanulásuk nem szorulhat háttérbe a fellépések mellett. A két kislány magántanuló, tanulásukat minden városban magántanár segíti. Az édesapa megsúgta, hogy nem mindig egyszerű a két lányt a tanulóasztalhoz ültetni, de a vizsgákon mindig jó eredményeket érnek el.

A cirkusz minden évben új műsorral járja az országot. Évente körülbelül 250 előadást tartanak és 10 hónapot turnéznak, csak a karácsonyi időszakban pihennek. Mivel a sátor fűthető, ezért hűvösebb időben sem marad el előadás, lemondás, csak szélvihar miatt fordulhat elő, de ez is ritka. A fellépőket egy teljes évadra szerződtetik, egy téma köré építik a műsort és ahhoz keresnek művészeket. Idén az "Egyszerűen nagyszerű" műsorral turnéznak. A fellépő művészek szívesen jönnek az Eötvös cirkuszba, mivel a szakmában nemzetközi hírük van és ami ennél sokkal fontosabb, megfelelő számú és színvonalas előadáson léphetnek porondra és fizetésüket is időben megkapják.

Magyarországon évszázados hagyománya van a cirkusznak és a utazócirkuszoknak is. Már a 19. században nagyon sok, elsősorban külföldről érkező cirkusz járta az országot, és ahogy az Eötvös cirkusz esetében is történt, magyar cirkuszdinasztiák "nőttek" ki belőlük. Napjainkban a nagyobbak, az Eötvös cirkusz mellet Hungária Nagycirkusz és a Richter cirkusz mellett körülbelül 15-20 kisebb társulat járja az országot. Ez a szám csak elsőre tűnik soknak, mivel egyrészt az emberek szívesen járnak cirkuszban, másrészt Európában több országban sokkal több az egy emberre jutó cirkuszok száma.

https://www.youtube.com/watch?v=q3lQYIKMEt8 Az Eötvös cirkusz leghíresebb mutatványában visszatérő kifejezés volt:„Van mááásik!!!” A produkciót Eötvös Gábor találta ki, de később fia, Eötvös Tibor vitte tovább. A mutatványban a kisember szerepét mutatja be (amiben testi adottságai is segítik, hiszen kis növésű), akit a sokkal nagyobb emberek mindig megakadályoznak, hogy eljátsszon egy dallamot, amitől a szív életre kel, de kitartással és szorgalommal mindig a kisember győz, mert mindig van má-ásik. A szám 20-25 nyelven aratott sikert, négy kontinensen. Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.