Kultúra

Nemzetközi formatervezői kiállítás nyílik a Népi Iparművészeti Múzeumban

Nemzetközi formatervezői kiállítás nyílik a Népi Iparművészeti Múzeumban

2019. március 17., vasárnap
Nemzetközi formatervezői kiállítás nyílik a Népi Iparművészeti Múzeumban

Rings in water (Vízgyűrűk) címmel nyílik nemzetközi formatervezői kiállítás a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban március 22-én.

A Pozsonyi Népművészeti Központ által meghirdetett nemzetközi verseny legjobb alkotásait bemutató vándorkiállításon magyar dizájnerek népi kézművességen alapuló modern munkái is láthatók lesznek - áll a Hagyományok Háza közleményében. A Rings in Water című formatervezési versenyt kézművesek, dizájnerek és művészeti iskolák számára hirdetette meg a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚLUV), a magyarországi szakmai koordinációt idén először a budapesti Hagyományok Háza vállalta. A megmérettetés célja az volt, hogy ösztönözzék a népművészeten és a népi kézművességen alapuló modern használati tárgyak létrehozását. Az iparművészeti, dizájn és művészi kézműves alkotások anyagát és elkészítését a regionális és nemzeti hagyományok ihlették, forrásuk a hagyományos kézművesség és népművészet volt. Magyarországról tizenhárman jelentkeztek a versenyre, közülük a nemzetközi zsűri több alkotót is beválogatott a legjobb alkotásokból szerveződő vándorkiállításra, Mosonyi Éva tojásírót és Szente Krisztina fazekast pedig díjazásban is részesítették. Az iparművészeti kiállításon a magyar alkotók mellett bemutatkoznak cseh, lengyel és szlovák kézművesek, dizájnerek és művészeti intézmények növendékei is. Az utazó kiállítás második állomása Budapest, ahol május 18-ig lesz látható a válogatás. Április 10-én délután Illés Vanda művészettörténész, a kiállítás magyar kurátora tart tárlatvezetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.