Hírzóna

Március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani

Március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani

2019. március 2., szombat
Március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani

Bár Áder János köztársasági elnök pénteken kitűzte az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását május 26-ára, a választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket csak március 21-étől lehet benyújtani a választási irodáknál.

Tavaly év végén megváltoztak a választás egyes szabályai, így a korábbiaktól eltérően - függetlenül a szavazás kitűzésének időpontjától - már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz. A választópolgárok egyebek mellett az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre, valamint az akadálymentes szavazókör igénylésére vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz. A kérelmeket személyesen és levélben a helyi választási irodáknál lehet benyújtani vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a

www.valasztas.hu

oldalon. Vannak bizonyos kérelmek, amelyeket a választás kitűzésétől függetlenül, folyamatosan be lehet nyújtani. Ilyen például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok választási regisztrációja, a személyes adatok kiadásának megtiltása, a fogyatékossággal élők szavazásának segítése iránti kérelem vagy más uniós tagállam polgárainak választói névjegyzékbe vétele az EP magyar tagjainak választására.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.