Hírzóna

Már százezer magyar gazdálkodó tiltakozik a brüsszeli terv miatt

Már százezer magyar gazdálkodó tiltakozik a brüsszeli terv miatt

2019. március 24., vasárnap
Már százezer magyar gazdálkodó tiltakozik a brüsszeli terv miatt

Négy hét alatt százezren írták alá azt a petíciót, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indított útjára, annak érdekében, hogy az Európai Bizottság azon törekvését - miszerint a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét a migráció támogatására kívánják átirányítani - megakadályozza. A százezredik támogató, Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, gazdálkodó kömlői gazdaságában online írta alá a petíciót - derült ki a kormány Facebook oldalán vasárnap megjelent videóból.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI kérdésére a videófelvétel kapcsán kiemelte: a kormány a magyar gazdák mellett áll az agrártámogatások megvédésének ügyében. "Egyértelművé kell tennünk: nem engedhetjük meg, hogy a magyar gazdák kárára átcsoportosítsanak forrásokat Brüsszelben a migráció támogatására. Ez a terv veszélyezteti az agrárgazdaságot, a benne dolgozók megélhetését és az élelmiszerárak növekedését eredményezné. Minden magyar érdeke, hogy megvédjük az agrárgazdaságot, a gazdákat és a magyar termőföldet" - tette hozzá. A petíciót százezredikként aláíró, a videóban megszólaló Szécsi Zoltán elmondta, hogy fiatal gazdálkodóként és korábbi élsportolóként nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak megfelelő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű élelmiszer kerülhessen az asztalokra. A mezőgazdaság egy fejlesztésigényes ágazat, ehhez azonban kulcsfontosságú a támogatások megléte. A petíció ezt a támogatást védheti meg, ezért arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon az aláírók köréhez. Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese a felvételen kifejtette: az európai büdzsének több mint hatvan százalékát az agrártámogatások teszik ki. Ezt akarják megcsonkítani, ezért nagyon fontos az, hogy ezek a támogatások hosszú távon, kiszámítható módon megmaradjanak a magyar és az európai gazdák számára. Az elvonások miatt a gazdálkodás veszteségessé válna, és ezáltal az élelmiszerárak drasztikus módon megemelkednének. "Meg kell védenünk a gazdáinkat, gazdálkodóinkat, meg kell védenünk a magyar földet, meg kell védeni azt a tevékenységet, azt a hagyományt, azt a fantasztikus értéket, amit a vidék mezőgazdasága, a vidék Magyarországa tud teljesíteni" - mondta a miniszterhelyettes. Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke megszólalásában hangsúlyozta, a magyar gazdák számára a választás tétje az életben maradás. Amennyiben a közös agrárpolitikai forrásokat elvonják vagy csökkentik, nagyon sok gazdálkodónak kell befejeznie a gazdálkodást, vagy lecsökkentenie a termelést.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.