Szórakozás

Lothar Matthäus kedvenc szotyiját ropogtathatjuk a MOL-Pick meccseken

Lothar Matthäus kedvenc szotyiját ropogtathatjuk a MOL-Pick meccseken

2019. március 31., vasárnap
Lothar Matthäus kedvenc szotyiját ropogtathatjuk a MOL-Pick meccseken

A MOL-PICK Szeged kézilabda mérkőzésein is árulja a saját termelésű napraforgómagjait Bukor István, akit a szurkolók csak Stück néven ismernek. Portékáját ismert focisták is kóstolták már, Lotthar Matthaus akkor, amikor a magyar futball válogatottal Orosházán játszottak edzőmérkőzést.

Több mint harminc éve vágott bele a kétegyházi Bukor István a napraforgó- és tökmagbizniszbe. A nagyapja sokáig a kétegyházi labdarúgócsapat szertárosaként dolgozott, otthon tepsiben sütötte a tökmagot és a napraforgót, a hazai találkozókon árulta. Később úgy döntött, a családi örökséget viszi tovább.

„Nagyon sokat tanultam nagyapámtól, hogy milyen magokat kell használni. Lakatos a szakmám, és ötleteltem egy pörkölőgép megvalósításán. A szakrajzom alapján egy barátom készítette el, sokáig azzal pörköltem a magokat.” – meséli Bukor István.

Azóta a rég gép már muzeális darab lett, a mostaniba már 50 kiló mag is belefér, és egyszerre pörkölődhet. Az alapanyagot is „Stück” termeli a családdal együtt, feleségével, Ildikóval, Roland fiával és Tímea lányával. Futballcsapatok zászlói, sálai a csabai piacon lévő kis kuckójában lelhetőek fel, ahol hetente kétszer, fix helyen árul, a kolbászsütő mellett.

Lila-fehér színű a legtöbb sál a bódéjában, mert a szíve mindig lila volt, és az is marad.

"A legtöbb tökmagot és szotyit 1994. augusztus 20-án adtam el, amikor 5:2-re igázta le a Csaba a Fradit. Telt ház volt, és jól emlékszem, alig bírtam mérni az árút, annyian jöttek vásárolni." - emlékszik vissza Stück. Egy másik, sajnos elmaradt Fradi-meccs is hatalmas emlék számára. A 1990-es évek elején márciusra írták ki a találkozót, de nagy hó esett előtte. Ez még nem is lett volna gond, de a mérkőzés napjára elolvadt, és állt a víz a pályán. A derbi elmaradt, Stück pedig tartott attól, hogy akik szotyit és tökmagot vásároltak nála, visszakérik a pénzüket, szerencsére ez nem így lett.

"Mindig frissen pörkölt magokkal érkezünk a meccsekre, ide értem azt is, amikor Szegedre, a MOL-PICK Szeged mérkőzésre megyek árulni. Egyszerre inkább kisebb mennyiséget viszünk, hogy mindig friss legyen az áru – hangsúlyozza Bukor István.

A MOL- Pick Szeged kézilabda-mérkőzésein kívül árulja még a portékáit Tótkomlóson, Kondoroson, Méhkeréken, Kétegyházán és Makón is. Nemcsak a szegediek, de nagy sztárok is ropogtatták már a termelő magvait. Korábban Lothar Matthaus is vásárolt,amikor a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya volt és a magyar öregfiúkkal Orosházán járt. Luís Figo még 17 évesen futballozott egy gyulai tornán a portugál válogatottal, és ő is vásárolt Stücktől a többi társával együtt. „ A legfontosabb a munkámban a kitartás. Ha nem megy úgy a szekér, mint kellene, akkor sem szabad feladni, nekem kell alkalmazkodnom a környezethez” – fogalmazta meg a munkához való hozzáállását Bukor István. (borítókép: beol.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.