Egyetem

Filmek és koncertek sokasága vár a Frankofón Fesztiválon

Filmek és koncertek sokasága vár a Frankofón Fesztiválon

2019. március 22., péntek
Filmek és koncertek sokasága vár a Frankofón Fesztiválon

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének jogelődjét megállapító 1970-ben kötött Niamey-i Egyezmény aláírásának napja, március 20-a a frankofónia nemzetközi világnapja. E napon kezdődött a 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden. A világnap köré szervezett frankofón hónap programsorozat március 26-án zárul az SZTE központi épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával.

Minden év március 20-án, a Frankofón Nemzetközi Szervezet jogelődjét megalapító Niamey-i Egyezmény 1970-es aláírásának évfordulóján ünnepeli a világ 275 millió franciául beszélő lakója a Frankofónia Nemzetközi Világnapját. Az összetartozás mellett a kulturális sokszínűség és a párbeszéd értékét, valamint a szabadság és az egyenlőség eszméit is megjelenítő frankofónia a Szegedi Tudományegyetem számára cél és eszköz a nemzetközi nyitásban, továbbá értékek hordozója és önmagában is érték a hétköznapokban.

Az immár öt éve, 2013 őszén alapítottFrankofón Egyetemi Központmegjelenítője és ápolója úgy a mindennapokban, mint az ilyen különleges ünnepekkor e folyamatosan bővülő közösségnek és az általa hordozott értékeknek, amely az egyetemi kiválóságért folytatott munkában is határozott szerepet vállal.

A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy az elmúlt százéves szegedi története során nemzetközileg is elismert helyet vívott ki magának a francia nyelvű egyetemi kutatás és oktatás terén. Köszönhetően elsősorban azoknak a nagynevű tudósoknak – Zolnay Béla, Bárczy Géza, Birkás Géza, Bakos Ferenc, Koltay-Kasner Jenő, Szádeczky-Kardoss Samu, Wittman Tibor, Bibó István, id. Martonyi János, Buza László, Nagy Károly és Kovács István – akik munkájukkal hozzájárultak az Egyetem frankofón hagyományainak ápolásához, életben tartásához elsősorban a humán és társadalomtudományok területén. A nemzetközi elismertség köszönhető annak is, hogy folyamatos a francia nyelvű oktatási tevékenység a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, és idén huszonöt éve az Állam- és Jogtudományi Karon. A két karon jelenleg is 105 magyar és külföldi hallgató folytat francia nyelven tanulmányokat. A Frankofón Egyetemi Központ az SZTE központi egységeként jeleníti meg és ápolja a francia nyelvű nemzetközi kapcsolatokat, hozzájárul a kutatási és oktatási munka sikeréhez, és úttörő tervek kidolgozásával és megvalósításával munkálkodik a frankofónia értékei mentén az egyetemi kiválóság még magasabb fokának elérésén. Nemcsak a francia nyelvű egyetemek közötti, nemzetközi és kormányzati szervezetekkel gondozza az együttműködéseket, de ezen együttműködéseknek köszönhetően az SZTE nemzetközi ismertségének és elismertségének fokozásához is hozzájárul az általa szervezett tudományos konferenciák és kiadványok, valamint a nemzetközi együttműködésben megvalósuló képzések által. A nemzetközi világnap köré szervezett frankofón hónap filmvetítésekkel, könnyűzenei koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal, színdarabokkal, előadásokkal várja a közönséget. A 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden március 20-án a Csak a baj van veled! (En liberté!) című filmmel kezdődött. Pierre Salvadori filmjét a nemzetközi sajtó 2019-ben a legjobb francia filmnek járó díjával tüntette ki. A

9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

keretében a frankofón filmek legjavát szemlézheti a magyar közönség. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci, román és tunéziai alkotások is szerepelnek az idei programban; Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Audrey Tautou, Romain Duris, Omar Sy, Isabelle Adjani, Vincent Cassel – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik szereplésével készült alkotások tekinthetők meg az idei válogatásban. Szegeden – a Belvárosi Mozi felújítása miatt – idén a filmeket az újszegedi Délvidék Házban vetítik. A világnap köré szervezett

frankofón hónap

március 26-án zárul az SZTE központi épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával. Párizsi aláírásának tavaly évvégén a hetvenedik évfordulóját ünneplő ENSZ nyilatkozat komoly időszerűségét a belga képregények világán keresztül játékosan bemutató kiállítás április 8-ig tekinthető meg.

(Forrás: szte.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.