Kultúra

Endre Béla festőművészről jelent meg kötet Vásárhelyen

Endre Béla festőművészről jelent meg kötet Vásárhelyen

2019. március 18., hétfő
Endre Béla festőművészről jelent meg kötet Vásárhelyen

Egy évvel az Endre Béla (1870-1928) alkotásaiból Tündérmesék koloritja címmel rendezett gyűjteményes kiállítás után a festőművész életútját és életművét bemutató 288 oldalas kötetet jelentetett meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

Család- és élettörténet, Endre Béla művészetének monografikus elemzése mellett másfél száz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben, amelynek borítójára a művész egy jellegzetes csendéletének részlete került. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész úgy fogalmazott: a több éves kutatómunka igazolta, hogy Endre Béla európai jelentőségű művész, akiről Tornyai János úgy nyilatkozott, hogy amit a modernizmusból tanult, azt neki köszönheti.

A Szegeden a Fekete házban született, nagypolgári nevelést kapott, majd Rómában és Párizsban festészetet tanult Endre Béla meghatározó alakja volt, a 20. század elején kialakult vásárhelyi iskolának, alakja azonban "árnyékban maradt" az alföldi festészet nagy mesterei mellett. A sajátos, egyéni hangvételű művész elsősorban tájképfestőként ismert, de csendéletei is a század első felében készült magyar alkotások legjobbjai közé tartoznak, valamint főként saját lakását megörökítő enteriőrjei szintén az életmű fontos darabjai - mondta róla korábban a szakember.

A művész egyik kezdeményezője volt a hódmezővásárhelyi Művészek Majolika és Agyagipari Telepének, ahol maga is készített kerámiákat, melyek ötvözték az európai szecesszió és a magyar népművészet jegyeit. Endre Béla már korán megtalálta saját, könnyed stílusát, s hogy elkészült műveinek száma jóval több, mint ahányat ismerünk, az bizonyítja, hogy egyik naplóbejegyzése szerint csak egy Mártélyon töltött nyáron több képet festett, mint amennyi a nyilvántartásokban szerepel. Endre Béla ismerte az európai, művészeti mozgalmakat, s művészetével Tornyai Jánoshoz hasonlóan irányt mutatott.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.