Gazdaság

Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében

Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27., szerda
Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében

Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében, az első spárgasípokat szerdán szedték föl Öttömös határában, a zöldségféle betakarítása várhatóan tíz héten át zajlik.

Kakas Béla (Fidesz-KDNP), a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal idén első ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét. A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb - tudatta az elnök.

Dobó István (független) polgármester közölte, Öttömös környékén az 1930-as évek második felében kezdtek el a spárga termesztését. Míg korábban jellemzően kisebb - akár félholdas - parcellákon családok gondozták a spárgaültetvényeket, jelenleg kevesebb termelő, de nagyobb területen foglalkozik a zöldségfélével.

A községben összességében 50-60 hektáron termesztenek spárgát. A kisebb termelők felvásárlóknak értékesítik a zöldséget, a nagyobbak önállóan lépnek a piacra - mondta a polgármester. Molnár József, a Spárga-Kert Kft. ügyvezetője közölte, cégük 25 éve foglalkozik spárgatermesztéssel, a kezdeti 1,5 hektáros terület 20 hektárra nőtt. Egy-egy ültetvény harmadik évben fordul termőre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését.

A spárga azért is különleges, mert a betakarítás megelőzi a növényvédelmi munkákat, így a termés garantáltan vegyszermentes - hangsúlyozta a szakember.

Tavaly mintegy 160 tonna spárgát termelt a vállalkozás. A főbb exportpiacok Svájc, Ausztria, illetve Anglia és a skandináv országok, ez utóbbiakban a zöld spárga a népszerűbb - tudatta az ügyvezető. A Spárga-Kert Kft. maga végzi a spárga tisztítását, osztályozását, csomagolását jórészt kézi munkával. A továbblépés lehetőségét elsősorban a vendéglátás számára előkészített hámozott termékek előállításában látják, illetve olyan speciális csomagolóanyagok használatában, melyekkel tovább frissen tartható a zöldségféle - mondta a szakember.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.