Politika

Deutsch Tamás: hülyének nevezni a választók felét politikai rövidlátás

Deutsch Tamás: hülyének nevezni a választók felét politikai rövidlátás

2019. március 17., vasárnap
Deutsch Tamás: hülyének nevezni a választók felét politikai rövidlátás

A Fidesz Európai Parlamenti-képviselője úgy véli, a májusi EP-választás tétje, hogy megőrizheti-e kiszámíthatóságát és biztonságát Magyarország. A Brexit kapcsán ellentmondásosnak találta az Európai Unió hozzáállását a tárgyalásokhoz.

"Európa 2015-ben egy olyan problémával szembesült, amely évtizedekre meghatározó sorskérdése lesz Európának párthovatartozástól, regionális elhelyezkedéstől függetlenül. A migrációs válság kapcsán az európai polgárok egy olyan jelenséggel találkoztak, amely messze többről szól, mint a migráció ügye" – fogalmazott Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő csütörtökön Szegeden. "Ha homokba dugja a fejét valaki, ha képes szembenézni a veszélyekkel, akkor is ez az évtizedekre meghatározó kérdés európai polgárok százmilliói számára. De túl ezen olyan, a politikával, a közélettel, a közgondolkodással, közbeszéddel kapcsolatos kérdéseket vetett fel, amelyek megítélésem szerint gyökeres változást hoznak az európai politikában. A pártpolitikai struktúrát rendezik át, az európai együttműködést érintő hatásai lesznek. Aki ebben veszélyt lát, annak is csak azt tudom mondani, de aki ebben esélyt lát, annak ez nem ijesztő, hogy alapvetően változik a korszellem és ezért szerintem egyszerűen az elmúlt évek mantráját nem lehet folytatni" – állapította meg.

"Sok probléma van az Európai Unióban és ezekkel a problémákkal szembe kell nézni, új lendületet adni az európai együttműködésnek. Azt gondolom, hogy eddig a közbeszéd szintje alá nyomott, oda száműzött, vagy eddig a közbeszédbe bejutni nem tudó, vagy talán eddig nem olyan fontosnak tűnő kérdések határozzák meg azt és teljes átalakulásban van Európa. Úgy gondolom, hogy a hagyományos baloldal politikai megosztottsága nem válik teljes egészében a múlttá, de az új pártpolitikai metszet az, amelyik sokkal meghatározóbb és ez azt jelenti, hogy a régebbi pártok esetén a hagyományos jobb-közép vagy bal-közép pártok közé tartozók közül is lesz olyan, amelyik az új metszet egyik vagy a másik oldalán lesznek. Ezt egy utópikus globalista elképzelés, legegyszerűbben az Európai Egyesült Államok ideájával lehetne definiálni. Ebbe a kategóriába tartozik az az euro speech, az az unos-untalanig ismert mantra, hogy hiányzik az euró, és hogy minél szorosabb, minél mélyebb európai együttműködésre van szükség. Ez ugyanezt a célt akarja, egy sokkal kevésbé ijesztő szöveggel elmondani és egy, az egymással kooperáló, de erős önálló nemzetállamok együttműködésének Európájában gondolkodó, másik oldalról talán úgy lehetne leírni, hogy szuverenista meggyőződésű pártok és politikai erőknek a küzdelme az, ami Európát jellemezni fogja" – vetítette előre. "Ebben részben szerepet játszik a Brexit is" – folytatta gondolatmenetét a képviselő."Évtizedek múlva visszatekintve zavarba ejtő lesz az a szemellenzős gondolkodásmód, az a csőlátás, amivel a mai európai mainstream politikai elit az egész kérdésről döntő részben beszél. Nemhogy nem újkeletű, hanem évszázados történelmi hagyományokra, kulturális meggyőződésre, a brit közgondolkodás struktúrájára épül ez az egész. Teljesen más a britek európai identitása, mint a kontinentális európai. Ez a 19. és a 20. században is ugyanilyen volt. Erre nincsenek tekintettel, hogy másképpen gondolkodnak erről. Mivel ezzel a gondolkodásmód nem volt elég megértő a kontinentális Európa ezzel kapcsolatban, folyamatosan olyan szimbolikus és tartalmi üzeneteket, döntéseket hozott és közölt, amelyek folyamatosan felpiszkálták ezt a sajátos brit európai identitást, amit mondhatunk ambivalensnek vagy ellentmondásosnak" – értékelte a Brexit kapcsán történteket.

"Ez a vakság, hogy nem a britekben van a hiba, hanem a britekkel kapcsolatos meg nem értésben. Politikai rövidlátás ebben a helyzetben a brit választók felét lehülyézni, a másik felére, pedig azt mondani, hogy ti vagytok a jó fejek.

Ebben az egész, két éve tartó folyamatban, mert a népszavazás után két év idő van arra, hogy ez egy rendezett megállapodással körülvett kilépés legyen. Ebben is mindvégig egy zrikálódó, lenéző hangnemben tárgyalt velük az EU. Megint azt tudom mondani, hogy ezt az ellentmondást nem veszik észre. Egyrészről az európai politikai kultúrához, a liberális demokráciához hozzátartozik, hogy legyünk megértőek a másik felé, toleránsak, odafigyelők és érzékenyek, de amikor ez éles lenne, akkor ehhez képest makacs, önfejű, lenéző, pökhendi ez a magatartás. Elképesztő, hogy mit látunk" – jelentette ki a politikus.

Ujhelyi István EP-képviselő második helyre szorult az MSZP listáján Tóth Bertalan pártelnök után.

Erről Deutsch úgy gondolja, hogy az MSZP ma már egy nagy kispárttá, vagy egy nagyon gyenge középpárttá zsugorodott. "Ezt a sajátosságát, amit a rendszerváltás óta eltelt 30 éve mutattak a személyes ellentétek, irányzatok, lobbicsoportok, üzleti hátterek kapcsán, úgy tűnik, hogy megmaradt. Az erő gyengül, a gyengeség viszont megmaradt. Lehet, hogy a szocialista pártot belülről láthatók számára is kibogozhatatlanok ezek az ellentétek. Nagy a tét az MSZP számára, mert kilenc mandátumuk volt az első választáson, négy lett a másodikon és kettő maradt a harmadikon. Most a Párbeszéddel együtt három mandátumuk van. Könnyen lehet, hogy kettő lesz, de még az egy sem kizárható. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Ennek kapcsán minden pártban lehet rivalizálás, többen szeretnének a bejutásra esélyes helyekre kerülni, mint ahány ilyen van. De hogy nagyobb vita lesz, ez engem meglepett. Ahogy néha látom, a szocialistákat belülről ismerőket is meglepte" – véli Deutsch. Az EP-képviselő úgy véli, hogy kézzelfogható tétje a májusi választásnak, hogy Magyarország fenntarthatja-e azt a biztonságot és kiszámíthatóságot, ami az utóbbi években jellemző rá. "Ha Szegedről vagy annak egy városrészéről, egy utcájáról, akár egy családjáról nézzük, a tét az, hogy Magyarország megmarad-e egy olyan, a bevándorlásra nemet mondó ország, amelyik ez által azt a fajta biztonságot, kiszámíthatóságot jelenti az itt élő embereknek, mint amit eddig is jelentett olyan időszakban, amikor a bevándorlás problémája egyetlen egy addig létező problémát sem oldott meg sehol, de számtalan problémát okozott, ami néha még az eddigi legszélsőségesebb problémákat is felülírta. Vannak nagyon komoly megoldandó feladatok. Most igaz az a néha viccesen megmondott közhely, hogy néha már az is nagy előnye az embernek, ha bizonyos problémái nincsenek. Ez véresen komoly, a migráció ügyében és a hétköznapi élet szempontjából a legkézenfoghatóbb, hogy ez nincs hála Istennek. Gyerekeink nyugodtan mehetnek ki az utcára és nincsenek olyan zaklatások, amelyek mindennaposak. A tét az, hogy Magyarország meg tudja-e a tartani azt az állapotot – ami ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább felértékelődő helyzet – hogy nem váltunk bevándorló országgá és a bevándorló országok problémái minket elkerülnek. Ezt nem lottón nyertük, hanem nagy közös döntésünknek köszönhetően értük el, mert a párthovatartozásnál messze túlmutatóan a magyar polgárok 80-85 százaléka ebben egyetért" – magyarázta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.