Közélet

Akár harminc százalékkal is emelkedhet a tanárok bére

Akár harminc százalékkal is emelkedhet a tanárok bére

2019. március 11., hétfő
Akár harminc százalékkal is emelkedhet a tanárok bére

Újabb béremelésre számíthatnak jövőre a pedagógusok, ha megvalósulnak az oktatási államtitkárság szándékai — tudta meg a Magyar Nemzet. Az elképzelések szerint az életpályamodell fejlesztésével párhuzamosan mintegy harminc százalékkal nőne a tanárok keresete 2020-tól. Az elmúlt években megvalósult bérfejlesztésekkel együtt ez összesen nyolcvanszázalékos átlagos emelést jelenthet 2013 óta.

Egy húsz éve tanító, főiskolai végzettségű pedagógus 2010-ben bruttó 149 ezer forintot keresett, míg tavaly ez az összeg bruttó 301 ezer forintra emelkedett. 2013 és 2017 között a pedagógusok bére átlagosan ötven százalékkal nőtt. Az intézkedés első ütemé­ben, 2013 szeptemberében átlagosan 34 százalékkal, 2014 szeptemberétől pedig minden évben további 3,5 százalékkal nőttek a fizetések. 2017 őszén újabb, átlagosan 3,5 százalékos béremelés történt. Mindehhez képest további harmincszázalékos béremelést szeretnének adni az oktatási államtitkárság tervei szerint jövő évtől – tudta meg lapunk. Ezzel párhuzamosan újragondolják a pedagógus-életpályamodell egyes elemeit is. A további bérrendezésre többek között azért van szükség, mert 2022–2023-ra komoly létszámgondok lehetnek az oktatásban, hiszen a tanárok jelentős hányada nyugdíjba megy. A fiatal diplomásoknak tehát kedvet kell csinálni ahhoz, hogy a tanári pályát válasszák, és huzamosabb ideig ebben a munkakörben is maradjanak. Ezzel kapcsolatban a Karc FM Álláspont című műsorában Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára egyelőre csak annyit tudott megerősíteni, hogy két számjegyű, attraktív béremelést szeretnének jövőre. Mint mondta, a pedagógus-életpályamodell bevezetése az előző választási ciklusban nagy előrelépés volt, de ennek a megújítására van szükség. Ehhez kapcsolódóan bérrendezésre is szükség van, hiszen óriási a nyomás, minden szektorban bérnövekedés tapasztalható. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.