Közélet

Véget ért a paksi atomerőmű biztonsági felülvizsgálata

Véget ért a paksi atomerőmű biztonsági felülvizsgálata

2019. február 21., csütörtök
Véget ért a paksi atomerőmű biztonsági felülvizsgálata

Lezárult a paksi atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata, amelyet tíz évente kell elvégezni - közölte szerdán honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2017 végén nyújtotta be jelentését az OAH-nak, amely az azóta eltelt idő alatt értékelte, hogy a felülvizsgálatot a jogszabályi követelményeknek megfelelően végezték el, a feladatokat és a határidőket kellően körültekintően határozták meg. A hatósági értékelést 2019. január 30-án zárták le - írták.

A felülvizsgálat - a nemzetközi követelményeket is magában foglaló jogszabályok előírásai alapján - kiterjedt a nukleáris létesítmény, annak rendszerei és rendszerelemei állapotában bekövetkező változások azonosítására és értékelésére, a telephely változásaira, a tudomány eredményeiből, nemzetközi gyakorlatból és a műszaki fejlődésből, továbbá a paraméterek monitorozásából következő új ismeretek, tények értékelésére. A műszaki területen túl az atomerőmű szakemberei áttekintették az adminisztratív és humán szakterületet.

A közleményben kitértek arra, hogy a vizsgálat nemcsak pillanatnyi állapotot rögzített, hanem tíz évre vissza és részben előre is tekintett. Emlékeztettek arra, hogy az erőmű 4. blokkja az elmúlt években külön eljárásban megkapta a további 20 évre szóló üzemeltetési engedélyt. A felülvizsgálat azért is fontos, mert ennek eredményétől függően az engedély korlátozható, súlyos esetben vissza is vonható. Fontos eredménynek nevezték, hogy az OAH felügyelői nem azonosítottak a nukleáris biztonságra hatással lévő, súlyos eltérést. Az atomerőmű szakemberei a felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, melyekre intézkedési tervet dolgoztak ki. A felülvizsgálat az időszakos biztonsági jelentésen kívül értékelte a 2011-ben végrehajtott, a fukushimai balesetet követő célzott biztonsági felülvizsgálat (stresszteszt) fennmaradó feladatait is. A jelentést elfogadó hatósági határozatban az OAH fenntartotta a folyamatban lévő intézkedések végrehajtásának szükségességét - fogalmaztak. Az OAH korábbi tájékoztatójában azt írta, hogy a célzott biztonsági felülvizsgálat 46 intézkedést írt elő, a teljesítésük határideje 2018 vége volt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.