Hírzóna

Pénzmosás miatt öt évre ítéltek egy nigériai férfit Szegeden

Pénzmosás miatt öt évre ítéltek egy nigériai férfit Szegeden

2019. február 14., csütörtök
Pénzmosás miatt öt évre ítéltek egy nigériai férfit Szegeden

Öt év börtönbüntetéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy nigériai férfit, aki társaival 250 millió forint csalásból származó pénzt mosott tisztára - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság a nigériai állampolgárt és hét magyar társát pénzmosás bűntettében, míg egy társát pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében mondta ki bűnösnek. A magyar vádlottak közül kettőt három év szabadságvesztésre ítélt a bíróság. Öt vádlott egy és kettő év közötti felfüggesztett szabadságvesztést, egy vádlott 200 ezer forint pénzbüntetést kapott. Az elsőfokú ítélet szerint a nigériai férfi megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be annak érdekében, hogy a jellemzően nyugat-európai sértettek ellen elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében segítséget nyújtsanak. A szegedi lakosok több pénzintézetben devizaszámlákat nyitottak, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek őket. 2015 szeptembere és 2017 áprilisa között összesen 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak, melyekre 61 átutalás érkezett 307 millió forint értékben. Ebből a vádlottaknak 254 millió forintot sikerült felvenniük. A bíróság előkészítő ülésen meghozott ítélete három vádlott esetében jogerőre emelkedett.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.