Múltidéző 29. rész: A Szent István téri víztorony története

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 20. század elején a növekvő vízigény kielégítésére a szegedi városvezetés elrendelte a magas – és alacsony nyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését. 1903 áprilisában pályázatot hirdetettek egy 1000 köbméteres víztorony tervezésére. A pályázatot Zielinski Szilárd nyerte, akinek a tervei alapján 1904-re elkészült Szeged első víztornya.

 Elhúzódó építkezés

A kivitelezést Freund Henrik és Fiai építő vállalkozók végezték. Zielinski művezetői megbízottjaként Illés Kálmán járt el. A szecessziós homlokzat Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján készült.

Az elhúzódó szerződéskötések miatt több hónapos csúszással kezdődött az építkezés. A munkálatokat nehezítette, hogy 1904. február 11-i éjjel egy komoly esőzés következtében 50 cm magasságban ellepte a víz viszonylag alacsonyan fekvő Szent István teret. Az alapgödröt és a félig kész alapokat 900 köbméter víz és iszap borította el, és tönkre tette a felmenő rész már összeszerelt vasvázát és zsaluzatát.

A Szent István téri víztorony 1905 körül. ( Kép: Wikipedia)

A város a csatornák hibája ellenére nem vállalta át a keletkezett anyagi és időbeni károkat, a szerződés értelmében ez a vállalkozót viselnie a szerződés szerint. A kezdeti csúszásnak, az időjárási nehézségeknek és az 1904-ben a gyakori sztrájkok miatt az eredetileg vállalt szeptember 15-i határidőhöz képest csak november végén adták át.

Nagyszabású rekonstrukció

A víztorony az átadása óta folyamatosan üzemel, szerkezetében lényegi változás nem történt, leszámítva az 1959-60-as években végzett jelentősebb homlokzati felújítást. 2003-ban egyedi műemlékké nyilvánított víztoronynál végzett szakértői vizsgálat kimutatta, hogy elkerülhetetlenné vált a víztorony rekonstrukciója, elsősorban a fokozódó betonkorróziós károsodás miatt az acélbetétek korróziója évekkel ezelőtt megindult. A rekonstrukciós munkák 2005-ben kezdődtek el és 2006-ban fejeződtek be.

A torony belseje

A torony teljes magasságában vasbeton lépcső vezet végig. A medence alatti szintig a lépcsőket a belső és a közbenső pillérek közötti alapterületen alakították ki, ettől felfelé belső csigalépcső vezet a 4 belső pillér között a legfelső kilátószintig.

(Fotó: Kovács Ferenc)

A víztorony magassága a terepszinttől a legfelső kilátószintig 46 méter. A Szent István téri a legidősebb, működő, vasbeton víztorony Magyarországon.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADztorony_(Szeged)
https://www.szegedivizmu.hu/ceginformacio/a_szegedi_vizellatas_tortenete/a_szegedi_szent_istvan_teri_viztorony_tortenete/)

A torony tetejéről fantasztikus panoráma nyílik a városra (Kovács Ferenc képgalériája):

Előző sztori

Bajnoki címre tör a Szeged-Grosics Akadémia

Következő sztori

Péntekig nem lesz változás az időjárásban, akkor köszönt be a tavasz