Kultúra

Juronics Tamás egy négy generáción átívelő családtörténetet koreografált

Juronics Tamás egy négy generáción átívelő családtörténetet koreografált

2019. február 24., vasárnap
Juronics Tamás egy négy generáción átívelő családtörténetet koreografált

Credo címmel mutatják be Juronics Tamás új darabját, a Szegedi Kortárs Balett produkcióját a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál részeként február 28-án. - írja a fidelio.hu

Juronics Tamás a darab csütörtöki főpróbája előtt elmondta, hogy az előadás legfontosabb ihletforrása a magánélet, család felől érkezett. Hozzátette, az alkotás folyamatában mindig van valami misztikus: egy-egy darab nemcsak saját élményeiből, hanem az emberiség közös tudásából is táplálkozik.

A Credo főszereplője egy művészember, akinek meg kell küzdeni az alkotás folyamatával. A darab négy generáción keresztül meséli el egy család sorsát.

Egy lakáson belül játszódó műben egymást váltva, olykor párhuzamosan jelennek meg a különböző idősíkok: az 1920-as, 40-es és 70-es évek és napjaink világa – árulta el Juronics Tamás. -

írja a portál.

Az erős, szép képi világú darab jelmezeit

Bianca Imelda Jeremias

, a díszleteket

Tóth Kázmér

tervezte. A

Credo

zenéjét

Arvo Pärt, Johann Sebastian Bach, Frédérich Chopin

és

Födő Sándor

műveiből állították össze. A darab záró szakasza Arvo Pärt

Credo

című, a hitről szóló műve, melyet 1968. november 16-án mutattak be Tallinban, az akkori Szovjetunióban. A zeneművet röviddel később betiltották, Arvo Pärtnak pedig 1980-ban el kellett hagynia hazáját. Nyugat-Európában telepedett le, és a modern egyházzene meghatározó alakjává vált - mondta Juronics Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.