Egyetem

Egymilliárd forintból új takarmányt fejlesztenek a szegedi egyetemen

Egymilliárd forintból új takarmányt fejlesztenek a szegedi egyetemen

2019. február 15., péntek
Egymilliárd forintból új takarmányt fejlesztenek a szegedi egyetemen

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a hároméves projekt keretében a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Céljuk olyan termék előállítása, amelyekkel felválthatják a külföldről behozott árut.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló projekt célja egy olyan speciális készítmény kifejlesztése, amely többek között a pálmaolaj alapú zsírkiegészítések kiváltására alkalmas. Ezen felül az új termék a lecitinnek köszönhetően az energiahiány pótlása mellett további funkcionalitással is rendelkezne. A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló alapanyagokat az egyes szervek igényeinek megfelelően osztja fel, azonban a tejtermelés megfelelő szintjének megtartása érdekében képes saját testtartalékainak mozgósítására, akár egészségének kárára is. Éppen ezért kiemelten fontos a genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes értékű takarmányozása. A programban kiemelt szerepet kapnak a különböző mutatók nyomon követése és elemzése. Ennek értelmében többek között a tej összetételét, illetve a szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatókat is folyamatosan figyelni és értékelni fogják. A projekt jelentőségét és aktualitását mutatja a jelentős gazdasági kár, amelyet a tejtermelő állományok megnövekedett selejtezése okoz. A kiesés okai a különböző anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok, anyagforgalmi betegségek, amelyeket a tejtermelés táplálóanyag- és energia igényének kielégítési „kényszere” indukál. A kutatás-fejlesztési projekt összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből több mint 760 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszíroz.

(Forrás: szte.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.