Közélet

Mit jelent vízkereszt ünnepe?

Mit jelent vízkereszt ünnepe?

2019. január 6., vasárnap
Mit jelent vízkereszt ünnepe?

Ma van Vízkereszt ünnepe. Sokan a január 6.-át ahhoz kötik, hogy ilyenkor kell lebontani a karácsonyfát. Ennél azonban jóval több ez az ünnep, többek között a hagyomány szerint ekkor keresztelték meg Jézust a Jordán folyóban.

Vízkereszt ünnepe a karácsonyi ünnepkör végét, a farsang kezdetét jelenti, és tradícionálisan ilyenkor van a karácsonyfa elbontásának ideje.

Sokan betartják ezt, de vannak, akik nem vesznek tudomást róla, és még akár egy hónapig is nézik a feldíszített fenyőfát. A 2. század elejétől kezdve ünnepelték a vízkeresztet a keresztények, amely a 4. század elejére egy teljesen általános, keresztény ünneppé nőtte ki magát.

Eredeti neve az „Epiphania Domini”, ami az Úr megjelenését jelenti, és jól összefoglalja az ünnep tartalmát.

Más fontos tények is kötődnek ehhez a naphoz, ugyanis ekkor van Gáspár, Menyhért és Boldizsár, vagyis a napkeleti bölcsek ünnepe, illetve harminc évvel a bölcsek megjelenése után a hagyomány szerint ekkor keresztelték meg Jézust a Jordán folyóban. Január 6-a nem csak világi szinten fontos egyháztörténeti szempontból, de fontos esemény volt Magyarország tekintetében is. 1622-ben ugyanis XV. Gergely pápa ezen a napon hozta létre a hitterjesztési kongregációt, amely a pápai kúriának az egyik legfontosabb, máig fennmaradt szerve, fő feladata pedig a világmissziók szervezése. A 17. században, amikor Magyarország nagy része török fennhatóság alatt állt, a jezsuita és ferences missziók segítségével a hitterjesztési kongregáció szervezte meg a katolikus hitéletet a hódoltságban. – nyilatkozta Kanász Viktor szakértő,

a hirado.hu-nak.

Ha valaki Vízkereszt ünnepén bontja le a fát, és meg is akar tőle szabadulni, akkor arra vigyázzunk, hogy kukák mellé tegyük ki, és úgy helyezzük el, hogy az a gyalogos, és az autó forgalmat se akadályozza.

   

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.