Közélet

Lerántják a leplet a szegedi nyelvjárás rejtelmeiről

Lerántják a leplet a szegedi nyelvjárás rejtelmeiről

2019. január 11., péntek
Lerántják a leplet a szegedi nyelvjárás rejtelmeiről

A szegediek gyakran titkolják, hogy tudnak az itteni nyelvjárásban beszélni. Ám mihelyt egy ö-ző szótagot kiejt a beszélgetőtárs, kinyílik a zsilip - ezt tapasztalták az egyetem nyelvészei, amikor fölmérték a városiak nyelvhasználatát. Az iskolában kezdünk el ,,mekegni", pedig nem kellene - írja cikkében a Délmagyar.

„»Ha mindenki úgy tösz, ahogy tönni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lönni köll.« Rózsa Sándor" – ez a fölirat a szegedi Római körút egyik kocsmájában látható, a sörcsapon. Sorsszerű, hogy egy hibás ö-ző mondatot pont Rózsa Sándornak tulajdonítanak. A betyár életéről szóló 1971-es filmsorozat ö-ző párbeszédeinek sutaságát ugyanis nem csak a nyelvjárást ismerő emberek vették észre, bizonyíték erre Hofi Géza gyilkos paródiája. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép: FrankYvette)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.