Sport

Gera Zoltán lesz a foci-Eb budapesti nagykövete

Gera Zoltán lesz a foci-Eb budapesti nagykövete

2019. január 29., kedd
Gera Zoltán lesz a foci-Eb budapesti nagykövete

Gera Zoltán lesz a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti nagykövete.

A 97-szeres válogatott labdarúgó az ötszáz nap múlva kezdődő Eb keddi sajtótájékoztatóján elmondta: óriási megtiszteltetés számára a felkérés, amellyel olyan kiválóságokhoz csatlakozhat, mint Ruud Gullit vagy Zinédine Zidane. "Hatalmas élmény volt a 2016-os Eb-részvétel, hogy képviselhettük a nemzetünket és személyesen megtapasztalhattuk meg, hogy mit jelent egy világeseményen szerepelni" - nyilatkozott Gera. - "Élveztem minden percét, nagyon remélem, hogy a 2020-as budapesti Eb-mérkőzéseken is hasonló élményekben lesz részünk." Hozzátette: mivel ezúttal nem egy vagy két ország rendezi a kontinensviadalt, hanem 12, így nem egy országban lesz futball-láz Európában, hanem legalább 12-ben, így "egyedülálló és megismételhetetlen lesz ez a kontinenstorna." A Ferencváros és a válogatott másodedzője kitért rá, fantasztikus lenne, ha a válogatott pályára léphetne az új Puskás Ferenc Stadionban, de nagyon nehéz út vezet odáig és nincs garancia a sikerre.

"Jó úton jár a csapat, jó kezekben van Marco Rossi szövetségi kapitánynál, és biztató, hogy vannak feltörekvő, fiatal játékosok. Remélem, hogy nem lesz plusz teher, hanem inkább motivációt jelent a lehetőség, hogy Budapesten, a gyönyörű új stadionban pályára léphet a csapat" - fogalmazott.

Kiemelte, ehhez kiegyensúlyozott, folyamatos jó teljesítményre lesz szükség, s nem az ellenfelekkel, hanem a saját, töretlen fejlődésével kell foglalkoznia a nemzeti csapatnak. Az Európa-bajnokságok 60. évfordulójából különleges keretek között megrendezett Eb-n Budapest három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Elhangzott: az európai szövetség (UEFA) mind az 55 tagországa részt vesz a márciusban kezdődő és jövő márciusban záruló selejtezőben. Eddig 14 ország rendezett kontinensviadalt, a mostani 12 társházigazda közül hét először ad otthont Európa-bajnoki találkozónak. A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik. A 24 válogatottat felvonultató 2020-as Európa-bajnokság 51 mérkőzéses sorozata június 12-én Rómában kezdődik, az elődöntőknek és a július 12-i finálénak London ad otthont. A jegyértékesítés júniusban kezdődik meg az Európa-bajnokságra, amelyre a hazai szövetség (MLSZ) önkéntesek jelentkezését várja, akárcsak a női Bajnokok Ligája május 18-i, budapesti fináléjára. Utóbbi az első önálló, a férfiak BL-fináléjától független női döntő lesz.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.