Egyetem

Együttműködik az egyetem és a Magyar Telekom Csoport

Együttműködik az egyetem és a Magyar Telekom Csoport

2019. január 25., péntek
Együttműködik az egyetem és a Magyar Telekom Csoport

Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet csütörtökön írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

A kutatás-fejlesztés-innováció számos területére kiterjedő, stratégiai megállapodás fontos mérföldköve lehet annak, hogy a hazai orvosképzés, informatikai oktatás, valamint agrár- és élelmiszeripari képzés struktúrája egyszerre legyen képes megfelelni a munkaerő-piaci elvárásoknak és a digitális kor kihívásainak. A Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) összefogásának célja a hatékony együttműködés a kutatás-fejlesztésben, az innovációs és kutatási eredmények hasznosításában, a technológiatranszferben, az intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztésében. A kooperáció szerves részeként a leendő mérnökök és iparági szakemberek képzésében évről évre növekvő hangsúlyt kaphatnak a digitális készségek. Az innovációs ökoszisztéma tekintetében ideálisnak nevezte a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Szegedi Tudományegyetemmel aláírt megállapodását Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. – Ha Magyarország a nemzetközi oktatási és kulturális térben hosszú távon is szeretné megállni a helyét, akkor olyan felsőoktatásra van szükség, amelyből a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények nem hiányozhatnak. Innovatív felsőoktatás csak a vállalatokkal és az egyetemeken meglévő tudással kölcsönhatásban valósítható meg – fogalmazott a megállapodás ünnepélyes aláírását megelőző beszédében.

– Szeged regionálisan és európai szinten is komoly tudásközponttá vált az elmúlt években, mely élen jár a hazai digitalizációt tekintve. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett európai tudásváros épül: a Science Parkba kifejezetten tudás- és innováció orientált, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégeket, laboratóriumokat várnak – mondta az eseményen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

– Az együttműködés egyik kiemelt célja a tudományos-innovációs központ támogatása, az innovációs tevékenységek összehangolása – tette hozzá. Szerinte az együttműködés révén a tudáspark ökoszisztémája nem csupán a kutatás-fejlesztésben és innovációban élen járó vállalkozásoknak lesz vonzó, hanem európai mércével mérve is meghatározóvá válik. A szegedi egyetemmel kötött stratégiai szövetség kiterjed a képzésekre is. A tervek között szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők célszerű átalakítása. – Az informatika és ezen belül az egészségügyi informatika robbanásszerű fejlődése mellett nem elégedhetünk meg azzal, hogy közelről figyeljük az eseményeket: a világ legjobb 500 egyetemének egyikeként a történések alakítói között kell lennünk, amihez ideális partner a Magyar Telekom Csoport – mondta Rovó László. A felek utaltak az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszékén éve óta sikeresen működő projektalapú oktatási modellre, amely tökéletes kiindulási pont lehet az oktatást és a szakember-utánpótlást biztosító, közös megoldások kifejlesztéséhez. Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója az eseményen elmondta: – A Telekom Csoportnál mi úgy tartjuk, a digitális lehetőségeket megragadva bárki előrébb juthat a maga területén – legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról. Ebből is kitűnik, mi a tettek emberében hiszünk. Ugyanakkor azt is valljuk, bárkiből lehet ilyen ember, ha a környezete megfelelően támogató, ha a családja, az egyeteme, a munkahelye biztosítja az előrelépéshez szükséges hátteret. Mi is ilyen támogatást nyújtunk az ügyfeleinknek, partnercégeinknek és mostantól a Szegedi Tudományegyetemnek is. A ma megkötött együttműködés közvetlen átjárást teremt a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a hallgatókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra. – A digitalizáció átalakítja a hagyományos működési kereteket: egyedülálló és vissza nem térő lehetőség ez arra, hogy a versenyszféra, az oktatás és a tudomány is összehangoltan készüljön fel a változásra és álljon élére a technológiai fejlődésnek. Fontosnak tartjuk ezért, hogy a jövő szakemberei már most a legújabb technológiát alkalmazó, valós üzleti projekteken szerezzenek gyakorlatot, a robotika, az automatizáció és az informatika világában is otthonosan mozogjanak, ezáltal még értékesebb, még inkább versenyképes munkavállalók lesznek, hiszen a MOST gazdaságára jellemző sebesség ezt kívánja mindenkitől – vélekedett Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója. Az együttműködési megállapodást Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja írta alá Budapesten, a Magyar Telekom székházában.

(Forrás: szte.hu)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.